افزایش سرمایه
تمامی شرکتهای تجاری برای شروع به فعالیت باید حداقل سرمایه اولیه قانونی را تهیه نمایند. مدیران و سهامداران شرکت ممکن است در بازههای زمانی مختلف به دلایل متفاوت تصمیم بگیرند تا این سرمایه اولیه را افزایش دهند. افزایش سرمایه در شرکتهای تجاری ممکن است با هدف توسعه فعالیت، جذب سرمایهگذار، اخذ وام، اعتبار یا تسهیلات از بانکها انجام شود چرا که یکی از ملاکهای بانک برای اعطای وام یا تسهیلات، میزان سرمایه ثبتی شرکت است. پس از تصمیمگیری درباره افزایش سرمایه، این تغییر باید در قالب تنظیم صورتجلسهای به اطلاع اداره ثبت شرکتها برسد.
ثبت افزایش سرمایه شرکتهای سهامی خاص تنها با موافقت سهامداران شرکت امکانپذیر است. یعنی هیات مدیره شرکت نمیتواند به تنهایی درباره افزایش سرمایه تصمیمگیری کند. تصویب افزایش سرمایه در صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده است و هیات مدیره شرکت باید از این مجمع دعوت کند. در صورتی که تمامی سهامداران نتوانند یا نخواهند در جلسه مجمع شرکت کنند، هیات مدیره میتواند با دارندگان بیش از نصف سهام، مجمع عمومی را تشکیل داده و با موافقت دو سوم آرای اشخاص حاضر در جلسه، افزایش سرمایه را تصویب کند.
افزایش سرمایه از ۴ راه امکان پذیر است:
- در روش اول شما میتوانید با واریز نقدی مبلغ مورد نظر به حساب شرکت یا تسلیم اسناد مالکیت آورده غیر نقد به بانک، سرمایه اولیه را افزایش دهید. در این روش که به واریز نقدی یا افزایش سرمایه از طریق آورده غیر نقد معروف است، بانک با تنظیم نامهای، واریز مبلغ جدید به حساب شرکت یا تحویل اسناد مالکیت را گواهی میکند.
- روش دوم، تبدیل مطالبات طلبکاران شرکت (سهامداران یا طلبکاران خارج از شرکت) به سهام است. در این روش، اشخاصی که از شرکت طلبکار هستند و موعد پرداخت طلبشان رسیده است، میتوانند در ازای طلب خود (در صورت تصویب مجمع و سهامداران)، سهامدار شرکت شوند و برای آنها سهام جدید صادر شود. در نتیجه، سرمایه شرکت معادل طلب آنها، افزایش پیدا میکند.
- روش سوم برای افزایش سرمایه، تجدید ارزیابی دارایی نام دارد. در این روش، داراییهای شرکت که زمان زیادی از ارزش گذاری آن میگذرد، مجددا ارزش گذاری شده و مبلغ حقیقی آن (مابه التفاوت ارزش واقعی و بهایی که قبلا ارزیابی شده) به عنوان افزایش سرمایه شرکت به ثبت میرسد.
- روش چهارم برای افزایش سرمایه، انتقال سود تقسیم نشده یا مبلغ اضافه ارزش سهام است. در این روش سهامداران میتوانند در ازای سود تقسیم نشده یا اضافه ارزش سهام، سهام جدید دریافت کنند.
برای افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص شما میتوانید تعداد سهام افراد را افزایش دهید یا اینکه ارزش اسمی هر سهم را بالا ببرید. در افزایش تعداد سهام، میزان سهام افراد بعد از افزایش سرمایه تغییر میکند. به عنوان مثال، اگر شخصی ۲ سهم ۱۰۰۰ ریالی داشته باشد، بعد از افزایش سرمایه، تعداد سهام او به ۴ سهم ۱۰۰۰ ریالی تغییر میکند. در حالی که اگر افزایش سرمایه با افزایش مبلغ اسمی هر سهم انجام شود، تعداد سهام افراد تغییر نمیکند. به عنوان مثال، اگر شخص ۲سهم داشته باشد، بعد از افزایش سرمایه هم همان ۲ سهم را دارد.
ثبت صورتجلسه افزایش سرمایه شرکت در مجمع عمومی فوقالعاده، پس از قرائت گزارش بازرسان شرکت قابل انجام است. بنابراین برای افزایش سرمایه، حتما باید در آن سال بازرس داشته باشید. گزارش بازرسان باید شامل دلایل لزوم افزایش سرمایه و همچنین گزارشی درباره وضعیت مالی شرکت از ابتدای سال مالی باشد.
شرکتها برای بالا بردن سرمایه خود، باید مبلغ مشخصی را به اداره مالیات بپردازند. میزان مالیات قابل پرداخت، نیم در هزار مبلغ افزایش سرمایه است. به خاطر داشته باشید که پرداخت این مبلغ در هنگام ثبت صورتجلسه الزامی نیست و شما باید در پایان سال مالی شرکت، این مبلغ را بپردازید. برای افزایش سرمایه، باید مبلغ اولیه سرمایه شرکت کاملا پرداخت شده باشد. یعنی، شما تا زمانی که مبلغ سرمایه اولیه شرکت را پرداخت نکرده باشید، مجاز به افزایش سرمایه نخواهید بود.
علیرغم اینکه افزایش سرمایه باید در مجمع عمومی فوقالعاده تصمیمگیری شود، مجمع میتواند بعد از تصمیمگیری درباره افزایش سرمایه، اجرایی کردن آن را بر عهده هیات مدیره شرکت بگذارد. به خاطر داشته باشید که هیات مدیره نمیتواند به تنهایی و بدون تصویب مجمع عمومی فوق العاده، سرمایه شرکت را افزایش دهد.
سهامداران شرکت به نسبت سهامی که مالک هستند، حق تقدم در خرید سهام جدید دارند. یعنی این افراد میتوانند قبل از اینکه شخص دیگری سهام شرکت را بخرد، در افزایش سرمایه شرکت کرده و سهام جدید صادر شده را خریداری کنند. اگر شرکت بخواهد تمام یا بعضی از سهامداران از این حق خود استفاده نکنند، باید موضوع سلب حق تقدم از تمام با برخی از سهامداران را در مجمع عمومی فوقالعاده به تصویب برساند و بعد، آگهی سلب حق تقدم صادر کند.

مراحل افزایش سرمایه


۱) تکمیل اطلاعات و ارسال مدارک
۲) تنظیم صورتجلسه افزایش سرمایه توسط کارشناسان ثبتیار
۳) دریافت فایل pdf صورتجلسه، تایید اطلاعات و امضای آن در ۳ نسخه
۴) امضای وکالتنامه و تحویل کلیه مدارک به پیک ثبتیار
۵) ورود اطلاعات در سامانه اداره ثبت شرکتها توسط کارشناسان ثبتیار
۶) پست مدارک به اداره ثبت شرکتها توسط واحد مراسلات ثبتیار
۷) ثبت صورتجلسه در صورت تایید اداره ثبت شرکتها
۸) پرداخت هزینه روزنامههای رسمی و کثیرالانتشار
۹) دریافت روزنامههای رسمی و کثیرالانتشار از طریق پست
مدارک و شرایط افزایش سرمایه
- تصویر شناسنامه و کارت ملی حاضرین جلسه
- ارائه لیست سهامداران
- مبلغ دال بر افزایش سرمایه
- اصل آگهی دعوت (در صورتی که تمامی سهامداران در مجمع عمومی فوق العاده حضور نداشته باشند)
- اصل آگهی سلب حق تقدم (در صورتی که حق تقدم تمام یا بعضی از سهامداران از آنها سلب نشده باشد)
ریز هزینههای افزایش سرمایه
شرکتهای سهامی خاص:
نوع خدمت | هزینه (تومان) |
---|---|
افزیش سرمایه | ۱٬۱۰۰٬۰۰۰ |
حقالثبت افزایش سرمایه | ۴۲۰٬۰۰۰ |
تنظیم اظهارنامه افزایش سرمایه | ۲۸۰٬۰۰۰ |
جمع کل | ۱٬۸۰۰٬۰۰۰ |
- در صورتی که تعداد سهامداران شرکت بیش از ۴ نفر باشد به ازای هر نفر ۱۰٬۰۰۰ تومان به هزینهی ورود اطلاعات افزوده خواهد شد.
- هزینه آگهی روزنامههای رسمی و کثیرالانتشار بر عهده مشتری بوده و پس از پایان کار بر اساس اعلام نهادهای مربوطه، به مشتری ابلاغ خواهد شد.
شرکتهای با مسئولیت محدود:
نوع خدمت | هزینه (تومان) |
---|---|
افزیش سرمایه | ۱٬۱۰۰٬۰۰۰ |
حقالثبت افزایش سرمایه | ۴۲۰٬۰۰۰ |
جمع کل | ۱٬۵۲۰٬۰۰۰ |
- در صورتی که تعداد سهامداران شرکت بیش از ۴ نفر باشد به ازای هر نفر ۱۰٬۰۰۰ تومان به هزینهی ورود اطلاعات افزوده خواهد شد.
- هزینه آگهی روزنامههای رسمی و کثیرالانتشار بر عهده مشتری بوده و پس از پایان کار بر اساس اعلام نهادهای مربوطه، به مشتری ابلاغ خواهد شد.