قرارداد خرید و فروش خودرو
افزایش معاملات خودرو در بین اشخاص، مکتوب شدن و مدون کردن توافقات دو طرف را برای ایجاد نظم در جامعه اجتنابناپذیر کرده است. این توافقات در قالب قرارداد خرید و فروش خودرو انجام میشوند. در واقع تنظیم قرارداد، امکان پیگیری حقوق قانونی را در مراجع قضایی با سهولت بیشتری برای شما فراهم میکند.
آشنایی با برخی نکات در خرید و فروش خودرو باعث میشود، بتوانید ریسکهای قراردادی خود را کاهش دهید. برای مثال خریدار و فروشنده در زمان تنظیم قرارداد خرید و فروش باید در رابطه با زمان مراجعه به مرکز تعویض پلاک توافق کنند. این توافق میتواند به صورت مراجعه همزمان خریدار و فروشنده به مرکز تعویض پلاک باشد. همچنین امکان دریافت وکالتنامه از جانب فروشنده برای خریدار وجود دارد اما دریافت وکالتنامه ریسکهای زیادی برای شما خواهد داشت. برای مثال ممکن است مانعی برای معامله وجود داشته باشد که از جمله آن میتوان به توقیف خودرو جهت بدهی مالک اشاره کرد. برای کاهش این ریسکها میتوانید شرایطی را در قرارداد پیشبینی کنید؛ مثلا برای آن جریمه در نظر بگیرید.
پس از انجام امور مربوط به تعویض پلاک، خریدار و فروشنده میتوانند در صورت توافق انتقال سند را در دفتر اسناد رسمی انجام دهند. در نتیجه هنگام تنظیم قرارداد باید شماره دفتر اسناد رسمی و نشانی آن و همچنین تاریخ حضور دو طرف مشخص شود. بر این اساس خریدار و فروشنده موظف هستند در تاریخ تعیین شده در دفترخانه مورد توافق حاضر شوند و امور مربوط به انتقال سند را انجام دهند. در صورتیکه در روز تعیین شده، هر یک از طرفین در دفتر اسناد رسمی حاضر نشوند، طرف دیگر میتواند از دفترخانه، درخواست صدور گواهی عدم حضور کند و بر اساس آن از طرف مقابل خسارت بگیرد. مبدا خسارت از تاریخ دریافت این گواهی محاسبه میشود.
فروشنده موظف است، مستندات و مدارک مربوط به تنظیم سند را در هنگام حضور در دفترخانه ارائه کند. خریدار نیز مبلغ معامله را بهطور کامل پرداخت نماید. اگر هر دو طرف در تاریخ معین شده در دفتر اسناد رسمی حاضر شوند ولی فروشنده اسناد را بهصورت کامل ارائه نکند یا خریدار مبلغ معامله را تسویه نکند، مانند این است که آن شخص در دفترخانه حضور پیدا نکرده است. در نتبجه طرف مقابل میتواند، گواهی عدم حضور را از دفترخانه درخواست و بر مبنای آن مطالبه خسارت کند.
پرداخت هزینههایی مانند جریمهها و تخلفات راهنمایی و رانندگی به عهده فروشنده است که تا زمان تحویل خودرو باید تسویه شده باشد. هزینههای دیگر از جمله نقل و انتقال، حقالثبت، عوارض شهرداری، دارایی و … به توافق طرفین بستگی دارد.
در صورتیکه خرید خودرو به صورت اقساطی باشد، این اقساط با مبلغ و موعد پرداخت باید در قرارداد خرید و فروش خودرو درج شوند و همچنین اگر پرداخت اقساط به تاخیر افتد، امکان پیشبینی حق فسخ برای فروشنده وجود دارد.
در قرارداد خرید و فروش خودرو باید تمامی مشخصات خودرو مانند سال ساخت، مدل، شماره موتور، شماره شاسی و... به صورت جزئی و کامل ذکر شود. همچنین در صورت توافق موارد دیگری از جمله بیمه و لوازم جانبی خودرو نیز باید بهطور کامل در قرارداد قید شوند. به علاوه پیش از امضای قرارداد تمامی مشخصات را با مدارک موجود تطبیق دهید و از صحت آن مطمئن شوید.
توصیه میشود قبل از اینکه قرارداد خرید و فروش خودرو را تنظیم کنید، بیمهنامه را بررسی کنید تا از میزان تخفیف بیمه و همچنین تصادفات پیش از خرید خودرو مطلع شوید.
یکی دیگر از مواردی که در قرارداد خرید و فروش خودرو اهمیت دارد، مشخص کردن تاریخ تحویل خودروست که ممکن است با تاریخ انتقال سند متفاوت باشد.
در خرید و فروش خودرو دست دوم، یکی از چالشهای اصلی، بررسی سلامت خودرو است. خریدار در این زمینه میتواند از کارشناس برای رویت خودرو استفاده کند و پس از تایید نظر کارشناس، آخرین وضعیت سلامت خودرو در قرارداد قید شود که مورد معامله با وجود تمامی اسناد، مدارک، لوازم، رویت کامل بدنه و اطلاع از سلامت فنی به تایید خریدار یا کارشناس منتخب او رسیده است.
قرارداد خرید و فروش خودرو با عناوین دیگری مثل مبایعهنامه خودرو، قولنامه ماشین، قولنامه خودرو، نمونه قرارداد فروش نقدی خودرو نیز شناخته میشود.

مراحل قرارداد خرید و فروش خودرو


- مراحل بالا مربوط به تنظیم اختصاصی قرارداد هستند.
مراحل دریافت نمونه قرارداد:
۱) ثبت سفارش
۲) دریافت نمونه قرارداد
مدارک و شرایط قرارداد خرید و فروش خودرو
- مشخصات مالک
- مشخصات خریدار
- مشخصات خودرو مورد نظر
- مبلغ معامله
- تعیین تاریخ مراجعه جهت تعویض پلاک
- تعیین دفترخانه و تاریخ حضور در آن (در صورت توافق طرفین)
ریز هزینههای قرارداد خرید و فروش خودرو
عنوان خدمت | هزینه خدمت (تومان) |
---|---|
نمونه قرارداد خرید و فروش خودرو | ۶۰٬۰۰۰ |
تنظیم اختصاصی قرارداد خرید و فروش خودرو | ۶۷۵٬۰۰۰ |