قرارداد مدیرعامل
یکی از مهمترین و کلیدیترین سمتها در شرکت، «مدیریت عامل» است. همه شرکتها مدیرعاملی دارند که به نمایندگی از شرکت وظایفی را برعهده دارد. انتخاب مدیرعامل توسط اعضای هیات مدیره و با تنظیم صورتجلسه هیات مدیره صورت میگیرد. در واقع اعضای هیات مدیره برای مدیریت امور شرکت وظایفی دارند که با انتخاب مدیرعامل، انجام برخی از این مسئولیتها را به او میسپارند. برخی از این وظایف و اختیارات عبارتاند از: نمایندگی شرکت در برابر اشخاص خارج از شرکت، تصویب آئیننامههای داخلی شرکت، افتتاح حساب و استفاده از آن به نام شرکت، انعقاد قرارداد به نام و برای شرکت و… .
انتخاب صحیح مدیرعامل و شفافیت شرایط همکاری او با شرکت در اداره شرکت و موفقیت کسب و کار موثر است. برخی از شرکتها گمان میکنند مقررات قانونی، برای حل اختلافات و تعیین مسئولیتهای مدیرعامل کافی است. در حالی که مقررات قانونی تنها چارچوبهای کلی را مشخص کرده است و شرکتها میتوانند در این چارچوب با مدیرعامل خود توافق کنند. برای تعیین حدود اختیارات مدیرعامل و توافق بر جزئیات این همکاری، قرارداد مدیرعامل بین او و شرکت منعقد میشود.
اگر قرارداد مدیرعامل وجود نداشته باشد، ممکن است در برخی از موارد مدیرعامل با هیات مدیره همکاری نکرده و فعالیت شرکت را متوقف کند یا از اختیارات خود سوءاستفاده نموده و به شرکت زیان برساند. در برخی مواقع نیز به دلیل شفاف نبودن حدود اختیارات و صلاحیتها، فراتر از اختیارات خود عمل کند.
توجه به برخی نکات در تنظیم قرارداد مدیرعامل حائز اهمیت است:
- مدیرعامل شرکت حتما باید از میان اشخاص حقیقی انتخاب شود. در نتیجه نمیتوان یک شخص حقوقی را به عنوان مدیرعامل شرکت انتخاب کرد.
- مدت قرارداد مدیرعامل برای شرکتهای سهامی از دو سال بیشتر نیست. سایر شرکتها میتوانند مدت بیشتری برای مدیریت مدیرعامل و حتی مدت نامحدود را در نظر بگیرند. البته پس از انقضای این مدت درصورتی که مدیر عامل جدید منصوب نشده باشد، مدیریت مدیرعامل تا انتخاب مدیر جدید ادامه دارد. در نتیجه او باید وظایف خود را در این مدت انجام دهد.
- در قرارداد مدیرعامل، اعضای هیات مدیره میتوانند هر زمان که بخواهند، مدیرعامل را عزل کنند. عزل مدیرعامل با اخراج او از شرکت متفاوت است. یعنی اگر مدیرعامل مسئولیت دیگری در شرکت داشته باشد همچنان موظف به انجام آنهاست. با عزل شدن، صرفا از سمت مدیریت عاملی برکنار میشود. هر شرطی که در قرارداد مدیرعامل ذکر شود و قابلیت عزل مدیرعامل را از بین ببرد، باطل خواهد بود.
- یکی از نکات مهم در تنظیم قرارداد مدیرعامل این است که هیچ فردی نمیتواند در عین حال مدیرعامل دو یا چند شرکت باشد. در واقع هنگام تنظیم قرارداد، مدیرعامل باید متعهد شود که مدیرعامل شرکت دیگری نیست. در طول مدت قرارداد نیز مدیریت عامل شرکت دیگری را برعهده نخواهد گرفت.
- انتخاب مجدد شخصی به عنوان مدیرعامل، مانعی ندارد. اما در این صورت، علاوه بر تنظیم صورتجلسه جدید و ثبت آن در اداره ثبت شرکتها، باید قرارداد جدیدی بین مدیرعامل و شرکت تنظیم شود. یا اینکه قرارداد قبلی تمدید شده و شرایط جدید به قرارداد قبلی الحاق شود.
- برخلاف اعضای هیات مدیره که دارای تمامی اختیارات لازم برای اداره امور شرکت هستند، مدیرعامل فقط دارای اختیاراتی است که هیات مدیره برای او تعیین کرده است.
- مدیرعامل، مشمول قانون کار نیست. به این معنا که بیمه، مرخصی، عیدی و… مطابق الزامات قانون کار برای مدیرعامل در نظر گرفته نمیشود. انواع پاداش، اختیارات و امتیازاتی که برای مدیرعامل تعیین شده است، مطابق توافقات او با هیات مدیره و در چارچوب قرارداد مدیرعامل خواهد بود. همچنین بیمه کردن مدیرعامل و ذکر نام او در لیست بیمه، منوط به توافق طرفین است.
قرارداد مدیرعامل به نام قرارداد خدمت مدیرعامل نیز شناخته میشود.

مراحل قرارداد مدیرعامل


- مراحل بالا مربوط به تنظیم اختصاصی قرارداد هستند.
مراحل دریافت نمونه قرارداد:
۱) ثبت سفارش
۲) پرداخت هزینه
۳) دریافت نمونه قرارداد
مدارک و شرایط قرارداد مدیرعامل
- مشخصات مدیرعامل
- مشخصات شرکت
- مدت زمان قرارداد
- حدود اختیارات و مسئولیتهای مدیرعامل
- حقوق و مزایای مدیرعامل
- پاداش، سهم از سود شرکت و...
ریز هزینههای قرارداد مدیرعامل
عنوان خدمت | هزینه خدمت (تومان) |
---|---|
نمونه قرارداد مدیرعامل | ۱۵۰٬۰۰۰ |
تنظیم اختصاصی قرارداد مدیرعامل | ۴۵۰٬۰۰۰ |