نقل و انتقال سهام
در شرکتهای سهامی خاص هریک از سهامداران به میزان سرمایهای که در شرکت قرار میدهند، مالک تعداد معینی سهام میشوند. نقل و انتقال در شرکتهای سهامی خاص معمولا آزادانه صورت میگیرد؛ به این معنا که سهامداران میتوانند سهام خود را آزادانه به هر شخصی که میخواهند منتقل کنند؛ مگر اینکه مقررات خاصی در اساسنامه یا مجامع عمومی برای نقل و انتقال سهام پیش بینی شده باشد.
اختیاری بودن اختیار نقل و انتقال سهام در شرکت های سهامی خاص به این معنا نیست که رویه خاصی برای انتقال آنها وجود نداشته باشد.در واقع سهامداران شرکت برای منتقل کردن سهام خود باید، صورتجلسه نقل و انتقال تنظیم کرده و این موضوع را در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسانند.تصمیمگیری درباره نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی خاص در مجمع عمومی فوق العاده یا هیات مدیره شرکت قابل انجام است. انتقال سهام نیازی به تنظیم سند رسمی ندارد، فقط کافیست این نقل و انتقال در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسد. تمامی شرکتهای سهامی خاص موظفند هر نقل و انتقالی را در دفتر نقل و انتقال سهام به ترتیب تاریخ به ثبت برسانند.
نقل و انتقال زمان در بازههای زمانی متفاوت و به دلایل مختلف میتواند صورت بگیرد. به عنوان مثال زمانی که شخصی قصد دارد با توافق سایر شرکا از شرکت خارج شود یا اینکه شرکت بخواد به یکی از سهامداران، بخشی از سهام شرکت را به عنوان پاداش تخصیص دهد. در این شرایط نقل و انتقال به صورت اختیاری و با رضایت افراد صورت میگیرد. اما اگر یکی از سهام داران فوت کند، سهام او باید به بازماندگانش منتقل شود. در این وضعیت نقل و انتقال سهام به صورت قهری (اجباری) اتفاق میافتد.
اگر برای شخص یا اشخاصی امتیازات ویژهای از سهام شرکت در نظر گرفته باشند، این سهام، سهام ممتاز نامیده می شود. نقل و انتقال سهام ممتاز یا هر گونه تغییر در امتیازات این نوع سهام، باید با موافقت دارندگان نصف به علاوه یک سهام ممتاز در مجمع عمومی فوق العاده انجام شود. داشتن سهام ممتاز سبب میشود تا دارنده آن بتواند امتیازات بیشتری نسبت به سایر سهاداران مطالبه کند. به عنوان مثال دارنده سهام ممتاز میتواند حق رای ۲ برابری نسبت به سایر سهامداران در مجامع عمومی داشته باشند.
انتقال سهام شرکت با رضایت دارنده آن امکان پذیر است. اما بعضی از انواع سهام قابل انتقال به اشخاص دیگر نیستند. این نوع سهام را، سهام وثیقه مدیران مینامند. مطابق با اساسنامه شرکت، هریک از مدیران باید مالک و دارنده تعداد سهام معینی باشند که این سهام برای تضمین خساراتیست که ممکن است در اثر تقصیرات مدیران به شرکت وارد شود. در نتیجه مدیران نمیتوانند این سهام را به دیگران منتقل کنند.
خرید سهام شرکت توسط همان شرکت ممنوع است مگر اینکه سهام خریداری شده برای شرکت مادر بوده و خریدار یکی از شرکتهای وابسته باشد؛ که در این صورت منعی برای انتقال سهام وجود ندارد.

مراحل نقل و انتقال سهام


۱) تکمیل اطلاعات و ارسال مدارک
۲) تنظیم صورتجلسه نقل و انتقال توسط کارشناسان ثبتیار
۳) دریافت فایل pdf صورتجلسه، تایید اطلاعات و امضای آن در ۳ نسخه
۴) امضای وکالتنامه و تحویل کلیه مدارک به پیک ثبتیار
۵) ورود اطلاعات در سامانه اداره ثبت شرکتها توسط کارشناسان ثبتیار
۶) پست مدارک به اداره ثبت شرکتها توسط واحد مراسلات ثبتیار
۷) ثبت صورتجلسه در صورت تایید اداره ثبت شرکتها
مدارک و شرایط نقل و انتقال سهام
- تصویر شناسنامه و کارت ملی سهامداران و میزان سهام آنها
- تصویر شناسنامه و کارت ملی اعضای هیات مدیره جدید
- تصویر اساسنامه شرکت
- اصل نامه نمایندگی، تصویر شناسنامه و کارت ملی نماینده (در صورت وجود شخص حقوقی در شرکت)
ریز هزینههای نقل و انتقال سهام
عنوان خدمت | هزینه (تومان) |
---|---|
نقل و انتقال سهام | ۱٬۱۰۰٬۰۰۰ |
- در صورتی که تعداد سهامداران شرکت بیش از ۴ نفر باشد به ازای هرنفر ۱۰۰٬۰۰۰ ریال به هزینهی ورود اطلاعات افزوده خواهد شد.