آشنایی با انواع مجامع در شرکت سهامی

شرکتهای سهامی یکی از انواع شرکتها هستند که در قانون تجارت از آنها نام برده شده است. شرکت سهامی به دو نوع سهامی عام و سهامی خاص تقسیم میشود. همانطور که پیشتر نیز در مجله ثبتیار به آن اشاره کردیم اداره شرکتهای سهامی کمی پیچیدهتر است و لزوما باید ارکانی در آنها وجود داشته باشد. مانند هیات مدیره، مجامع، بازرسان و… . مجامع نیز یکی از ارکان اصلی در شرکتهای سهامی هستند. در این مطلب انواع مجمع در شرکت سهامی را بررسی میکنیم.
ارکان تصمیمگیری در شرکت سهامی
تصمیمگیری در شرکتهای سهامی در سه سطح انجام میشود:
۱- سطح مجمع عمومی
در این سطح تصمیمات اصلی و زیربنایی شرکت گرفته میشود. مانند انتخاب اعضای هیئت مدیره، بازرسان، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار، کاهش و ثبت افزایش سرمایه شرکت ، انحلال پیش از موعد شرکت، صدور اوراق قرضه و تغییر در مفاد اساسنامه.
۲- سطح هیئت مدیره
در این سطح تصمیمات درجه دوم و میانی شرکت اخذ میشود. مانند انتخاب مدیرعامل، انعقاد قراردادها، شرکت در مناقصات، استخدام نیروی کار جدید، یا کاهش تعداد کارگران.
۳- سطح مدیرعامل
در این سطح، تصمیمات جزئی و روزمره اخذ میشود. مانند موافقت با درخواست مرخصی، اجرای قراردادهای منعقد شده، هماهنگی بین اعضا و کارگران شرکت،…
به عبارت دیگر، مدیرعامل حلقه اتصال بین رأس شرکت (هیئت مدیره) و بدنه شرکت (کارگران) است.
انواع مجمع عمومی
واژه مجمع را بسیار شنیدهایم. منظور از مجمع چیست؟ در واقع مجمع همان جلسه است. همانطور که گفتیم مجمع عمومی به جلساتی گفته میشود که به تصمیمگیری در خصوص موضوعات کلی شرکت مبادرت میکند و از اجتماع سهامداران تشکیل میشود. بر حسب نوع، اهمیت و ضرورت تصمیمی که قرار است گرفته شود به سه شکل قابل تشکیل است:
- مجمع عمومی موسس
- مجمع عمومی عادی
- مجمع عمومی فوقالعاده
مجمع عمومی موسس
- وظیفه کلی را میتوان برای مجمع عمومی موسس ، در قالب صلاحیت مجمع عمومی موسس درنظر گرفت که مطابق قانون عبارت اند از:
- رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن
- احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازمه
- تصویب آوردههای غیرنقدی موسسین
- تصویب سهام ممتاز
- تصویب طرح اساسنامه شرکت و اصلاح آن
- انتخاب اولین مدیران و بازرس/بازرسان شرکت
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار
مجمع عمومی فوق العاده
یکی دیگر از انواع مجمع شرکتهای سهامی مجمع عمومی فوق العاده است. به طور خلاصه موارد زیر را میتوان از وظایف مجمع عمومی فوق العاده دانست:
- هرگونه تغییر در مواد اساسنامه
- هرگونه تغییر در سرمایه شرکت
- انحلال شرکت قبل از موعد
- ترتیب دادن سهام ممتاز
- هرگونه تغییر در امتیازات وابسته به سهام ممتاز
- تصمیم راجع به انتشار اوراق قرضه
- تصمیم راجع به تبدیل شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام
- تصمیم در خصوص تبدیل سهام بی نام به با نام یا بالعکس
مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی به دو صورت قابل تشکیل است:
- مجمع عمومی عادی سالیانه: که باید سالی یک بار در موقعی که در اساسنامه پیشبینی شده است تشکیل شود.
- مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده: که غیر از مواقع مقرر در اساسنامه و بنابر تشخیص هیات مدیره یا بازرس/ بازرسان شرکت دعوت میشود. (مثلا در حالتی که پیش از رسیدن موعد مجمع عمومی عادی سالیانه بخواهیم اقدام به عزل یکی از مدیران کنیم.)
وظایف مجمع عمومی عادی
به طور خلاصه میتوان موارد زیر را از تکالیف مجمع عمومی عادی شمرد:
- رسیدگی به صورتهای مالی شرکت
- تصویب تقسیم سود و اندوخته بین سهامدارن
- تعیین مدیران و بازرسان
- تعیین حق الزحمه اعضای هیئت مدیره
- عزل مدیران و بازرسان
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار
- تصویب معاملات منعقده
اشتباهات متداول:
با توجه به تشابه نام دو نوع از مجامع حواستان باشد که وظایف و ماهیت آنان را با یکدیگر اشتباه نگیرید. مجمع عمومی فوق العاده و مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده دو مجمع مجزا هستند که وظایف گوناگونی را بر عهده دارند.
ثبت صورتجلسه تغییرات شرکت
شرکتهای سهامی شرکتهایی هستند که سرمایه آنها به قطعات مساوی (سهام) تقسیم شده و اداره آنها تابع قواعد خاصی است. به همین دلیل ارکان مشخصی جهت اداره بهتر و راحتتر شرکتهای سهامی در قانون پیشبینی شده است. یکی از این ارکان، مجامع هستند. در این مطلب انواع مجمع در شرکت سهامی بررسی شد. مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده از انواع این مجامع هستند. که مجمع عمومی عادی به دو صورت مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده قابل تشکیل است. با تشکیل این مجامع صورتجلسات و تصمیمات اتخاذ شده باید ثبت شوند. ثبتیار با ارائه خدمات ثبت صورتجلسه به صورت آنلاین، این امکان را در اختیار شما قرار میدهد.
شماره تماس واحد پشتیبانی:
۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰
مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده همان مجمع عمومیست که در زمانی خارج از موعد خود تشکیل میشود و وظایف آن هم همان است ولی مجمع عمومی فوقالعاده برای رسیدگی به امور مهمتر شرکت تشکیل میشود و وظایف آن متفاوت است.
مجمع عمومی موسس در ابتدای تاسیس تشکیل میشود و پس از آن هم از بین میرود.
این مجمع حداقل باید سالی یک بار برای رسیدگی به امور جاری شرکت تشکیل شود.