داستان تبدیل شرکتها به یکدیگر در یک دهه اخیر، با کش و قوسهای فراوانی همراه بوده است. این داستان را در ادامه تعریف میکنیم؛ اما فعلا خبر خوش این است که تبدیل شرکتها به یکدیگر، واقعا اجرائی شد!
اوایل بهمن ماه امسال دستورالعمل نهایی ثبت تبدیل شرکتهای تجارتی از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ابلاغ شد. همچنین دستورالعمل و روند اجرایی این موضوع طی دو تا سه هفته بعد، به دست شرکتهای ثبتی رسید.
چه زمانی به تبدیل شرکت نیاز پیدا میکنیم؟
قانون تجارت ۷ نوع شرکت را معرفی کرده است که هر کدام دارای چارچوبها و شرایط مخصوص خودشان هستند. انتخاب و ثبت هر کدام از انواع شرکتها، تصمیم مهمی برای هر کسبوکار است. تصمیمی که روی وضعیت آینده کسبوکار تأثیرگذار بوده و انتخاب نادرستش میتواند به ضرر آن باشد. مثلا اگر شما حدس میزنید در آینده بخواهید کسبوکارتان را تا حد فروش سهام بین عموم مردم، گسترش دهید، انتخاب شرکت با مسئولیت محدود واقعا شما را محدود میکند! با این پیشبینی باید به سمت قالب سهامی خاص بروید تا در آینده امکان ورود به بورس را داشته باشید.
حالا سوال اینجاست: اگر در نهایت و بعد از گذشت سالها به این نتیجه رسیدید که قالب فعلی شرکت جوابگوی نیازهای جدید نیست، باید چکار کنید؟ یا اگر بعد از ثبت شرکت و مدتی فعالیت متوجه شوید که قالب فعلی اشتباه است، باید از کدام مسیر برگردید؟
در این صورت سه راه پیش رو دارید: ۱. انحلال شرکت قبلی و ثبت شرکت جدید ۲. ادغام با شرکت دیگری که قالب مورد نظر شما را دارد ۳. تبدیل شرکت قبلی به نوع جدیدی از شرکتها
بعد از گذشت مدتی فعالیت، طبیعی است که بخواهید بدون لطمه به شرکت فعلی و منحل کردن آن، با همان شخصیت حقوقی به فعالیت خود ادامه دهید. ممکن است نام و برند شرکتتان در بازار جاافتاده باشد و انحلال یا ادغام به اعتبار فعلیتان لطمه بزند. پس بهترین راه تبدیل شرکت از یک نوع به نوع دیگر است. در تبدیل شرکتها به یکدیگر، نام و شخصیت حقوقی شرکت تغییری نمیکند. همچنین لازم نیست شرکا یا سهامداران فعلیتان را کنار بگذارید و به دنبال شرکای جدید بگردید.
تبدیل شرکتها در قانون تجارت
قانون تجارت در مورد تبدیل شرکتها به یکدیگر، قاعدهای کلی تجویز نکرده و تنها در سه ماده به تبدیل شرکت سهامی خاص به عام (ماده ۲۷۸)، تضامنی به سهامی (ماده ۱۳۵) و سهامی عام به انواع مختلف (ماده ۵ لایحه اصلاحی قانون تجارت) اشاره کرده است. حقوقدانان معتقدند که اگر تمام شرکا موافقت داشته باشند، تبدیل هر شرکتی به نوع دیگر مجاز خواهد بود. آنها بر این عقیدهاند که چون این تصمیم مخالف قانون نیست، پس مشکلی برای اجرای آن وجود ندارد. اما بعد از بحث قانونی، به بررسی روند اجرائی میرسیم.
تبدیل شرکتها در روند اجرائی
اداره ثبت شرکتها تا قبل از سال ۱۳۹۲، با حقوقدانان همعقیده بوده و برای تبدیل شرکتها منعی در اجرا قائل نبوده است. اما در تاریخ ۱۳۹۲/۰۸/۰۴ با صدور بخشنامهای، سکوت قانون را در مورد انواع دیگر تبدیلها، به منع آن تفسیر کرد. از آن پس تبدیل شرکتهای تجاری دوباره متوقف شده و جز سه نوع تصریحشده در قانون، تبدیل بقیه شرکتها به یکدیگر ممنوع بوده است.
بعد از گذشت چند سال، زمانی که قانونگذار و دستگاههای دولتی، نیاز به تبدیل شرکتها بین جامعه کسبوکار را مشاهده کردند، دست به کار تغییر شدند. اقدام اول در پانزدهم مهرماه ۱۳۹۸ انجام شد. هیئت وزیران در تصویبنامهای، تبدیل کلیه شرکتهای مطرح شده در قانون تجارت (ماده ۲۰) را مجاز اعلام کردند. طی این تصویبنامه قرار شد تا حداکثر بعد از سه ماه دستورالعملی اجرائی برای این کار تدوین شود. این دستورالعمل قرار بود توسط معاونت حقوقی رئیس جمهور با همکاری وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه شود.

اما بعد از گذشت حدود هفت ماه از صدور تصویبنامه، دستورالعمل اجرائی در تاریخ ۱۳۹۹/۲/۲۳ ابلاغ شد. علاوه بر نهادهای ذکر شده در بالا، اتاق بازرگانی هم در تنظیم آن مشارکت داشت. بعد از ابلاغ این دستورالعمل در ۱۹ ماده، کارشناسان ثبتیارعلیرغم پیگیری این موضوع، تغییری در فرایندهای اداره ثبت شرکتها مشاهده نکردند.
دستورالعمل جدید ثبت تبدیل شرکتهای تجارتی
سرانجام بعد از شنیدن جملات «تصویبشده؛ اما روند اجرایی هنوز شکل نگرفته» از کارشناسان اداره ثبت شرکتها، دستورالعمل جدیدی در اینباره ابلاغ شد. نسخه نهایی دستورالعمل اجرایی ثبت تبدیل شرکتهای تجاری، در ۱۳۹۹/۱۱/۱ ابلاغ شد. اگر قصد تبدیل شرکت خود را دارید، با کلیک روی دکمه زیر، این مواد را در ادامه بخوانید:
تبدیل شرکتهای تجاری با ثبتیار
اگر تا امروز منتظر اجرائی شدن تبدیل شرکتها به یکدیگر بودید و از کارشناسان ما طلب صبر بیشتر میشنیدید، تماس بگیرید تا روند تبدیل شرکتتان را آغاز کنیم. البته مطالعه مواد دستورالعمل جدید که در بالا آوردهایم را فراموش نکنید! این خدمت با هزینه ۳/۵ میلیون تومان و در مدت زمان تقریبی ۲۰ روز قابل انجام است.
سولات متداول تغییر قالب شرکتهای تجاری
ثبتیار، صفر تا صد تبدیل شرکت را با مبلغ 3.500.000 تومان انجام میدهد.
این خدمت با زمان تقریبی 20 روز کاری قابل انجام است.
شماره تماس واحد پشتیبانی:
۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰
ارسال دیدگاه