شرکتهای کشاورزی در موضوعات مختلفی تاسیس میشوند که هدف اصلی آنها، تولید و عرضه محصولات کشاورزی یا تجهیزات مرتبط با آن است. این شرکتها با توجه به تخصص و اهداف موسسین میتوانند در هر یک از موضوعات مختلف کشاورزی یا مجموعی از آنها به ثبت برسند.
در واقع صفر تا صد آمادهسازی زمین تا تولید و عرضه محصول کشاورزی از جمله فعالیتهایی است که امروزه توسط شرکتهای کشاورزی انجام میشود. با این توصیف، شرکتهای فعال در این حوزه میتوانند در بخشهای مختلفی از صنعت کشاورزی فعالیت کنند. در این مطلب علاوه بر معرفی این شرکت، به برخی از نمونه موضوعهای فعالیت شرکت کشاورزی میپردازیم.
برای شرکت کشاورزی چه موضوعی انتخاب کنیم؟
همانطور که بیان شد، شرکتهای کشاورزی در موضوعات گستردهای میتوانند به ثبت برسند که تمامی تخصصهای مربوط به کشاورزی را در بر میگیرد. در واقع برخلاف تصور رایج، صرف کاشت و برداشت برخی محصولات، کشاورزی محسوب نمیشود بلکه تامین تجهیزات لازم، آبیاری، گسترش زمینهای کشاورزی برای زراعت و همچنین تولید سوخت و مواد اولیه مانند چوبپنبه و کتان نیز از جمله مواردی هستند که زیر مجموعه موضوع فعالیت شرکت کشاورزی به شمار میروند. در ادامه برخی از نمونههای آن را به صورت موردی بیان میکنیم:
- تولید محصولات زراعی و دامی با رعایت اهداف توسعه کشاورزی
- حفر چاه عمیق و نیمه عمیق در زمین متعلق به شرکت و اعضای شرکت به منظور تامین آب کشاورزی و غیرکشاورزی با رعایت قانون
- نگهداری و بهرهبرداری چاه، قنات و سایر تاسیسات آبرسانی
- تهیه، تدارک یا تولید مواد و وسایل مورد احتیاج حرفهای اعضا، از قبیل ماشینآلات، ابزار و ادوات کشاورزی و دامی
- انجام عملیات زیربنایی کشاورزی اعم از تسطیح اراضی و قطعهبندیهای فنی و اقتصادی
- انجام عملیات جمعآوری، نگهداری، تبدیل، طبقهبندی، بستهبندی، حمل و نقل، بازاریابی و فروش محصولات کشاورزی و دامی اعضا
- ایجاد واحدهای کشاورزی اعم از واحدهای زراعی، باغی، دامداری، دامپروری، پرورش آبزیان، کرم ابریشم و زنبور عسل
- ایجاد مراکز تعمیرگاهی ماشینآلات کشاورزی و تجهیزات فنی مرتبط با موضوع فعالیت شرکت
- تهیه بذر، نهال، نشاء، کودهای حیوانی و شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی و حیوانی
آیا برای ثبت شرکت کشاورزی، دریافت مجوز لازم است؟
انتخاب موضوع فعالیت، اولین گام قبل از تاسیس شرکت و شروع هر کسب و کاری است. انتخاب موضوع، به این دلیل اهمیت دارد که محدوده فعالیت شرکت را مشخص میکند و در انتخاب نوع شرکت نیز تاثیرگذار است. موضوعات را در یک طبقهبندی کلی میتوان شامل این موارد دانست:
- موضوعات مجوزی
- موضوعات بدون نیاز به مجوز
- موضوعات ممنوع
شرکتهای کشاورزی عموما از نوع اول هستند. بنابراین لازم است قبل از اقدام به ثبت شرکت، مجوزهای مربوطه از سازمان جهاد کشاورزی دریافت شود. برخی از این شرکتها هم از نوع دوم هستند، یعنی نیاز به کسب هیچگونه مجوزی ندارند.
شرایط انتخاب موضوع شرکت
موضوع شرکتهای تجاری یکی از مهمترین بخشهایی است که اغلب اوقات انتخاب آن موجب سردرگمی اعضای شرکت میشود. برای انتخاب موضوع شرکت باید نکاتی موردتوجه قرار بگیرد:
- انتخاب موضوع باید به صورت جزئی و دقیق صورت بگیرد. انتخاب یک موضوع کلی برای مثال «کشاورزی» به عنوان موضوع اصلی شرکت، قابل قبول نیست و باید بهصورت دقیق مانند موارد فوق در اساسنامه درج شود.
- مدیران شرکت صرفا میتوانند در محدوده موضوع انتخاب شده فعالیت کنند. برای مثال شرکتی که موضوع فعالیت آن بستهبندی، حمل و توزیع محصولات کشاورزی و دامی است، نمیتواند به حفر چاه عمیق و نیمه عمیق اقدام کند مگر اینکه این مورد نیز به عنوان موضوع شرکت، در اساسنامه درج شده باشد.
تغییر موضوع شرکت
با توجه به اینکه موضوع شرکت در اساسنامه قید میشود و اساسنامه نیز سند شرکت بهشمار میرود، از ابتدا باید موضوع را به صورت دقیق و جزئی در اساسنامه قید کرد. اما اگر در اثنای فعالیت، شرکت بخواهد فعالیت خود را گسترش دهد یا موضوع فعالیت خود را بهطورکلی تغییر دهد، دو راهکار برای آن وجود دارد:
۱- برای گسترش موضوع یا اضافه کردن موضوعاتی به اساسنامه میتوان از الحاق به موضوع استفاده کرد. به این ترتیب که با تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده و تنظیم صورتجلسه، الحاق به موضوع، تصویب و در نهایت به ثبت میرسد.
۲- تغییر موضوع هنگامی اتفاق میافتد که شرکت بخواهد بهطور کلی موضوع خود را تغییر دهد و زمینه فعالیت خود را عوض کند. در این مورد نیز مجمع عمومی فوقالعاده با تنظیم صورتجلسه تغییرات نسبت به تغییر موضوع اقدام میکند.هر یک از این موارد تغییر اساسی در شرکت محسوب میشوند. در نتیجه در فعالیتهای شرکت تاثیر دارند و باید به ثبت برسند که به عنوان ثبت صورتجلسه تغییرات اعمال میشود.
شرکت کشاورزی را در چه قالبی ثبت کنیم؟
شرکت کشاورزی را میتوانید در قالب یکی از انواع شرکتهای تجاری به ثبت برسانید. البته دو قالب سهامی خاص و با مسئولیت محدود، از متداولترین و مناسبترین قالبها برای ثبت شرکت کشاورزی هستند. به این منظور باید وارد سامانه اداره ثبت شرکتها شوید و مراحل مختلفی را طی کنید تا شرکت شما به ثبت برسد.
ثبت شرکت با ثبتیار
شرکتهای تجاری برای رسمیت داشتن و فعالیت قانونی و استفاده از مزایای گوناگون باید به ثبت برسند. شرکتهایی که با موضوع کشاورزی فعالیت میکنند هم نیازمند ثبت هستند. کارشناسان ثبتیار آماده همراهی شما در مسیر ثبت شرکت کشاورزی هستند.
شرکتهای کشاورزی میتوانند در حوزههای مختلفی فعالیت کنند که از تولید انواع محصولات تا تامین تجهیزات کشاورزی را شامل میشود. برای فعالیت در هر موضوعی باید به صورت جزئی و دقیق آن را در اساسنامه ذکر کرد.
شرکت سهامی خاص و بامسئولیت محدود، دو نوع شرکتی هستند که برای فعالیت در انواع موضوعات از جمله شرکتهای کشاورزی مناسب هستند.