شرایط و مدارک ثبت اختراع کداماند؟

اگر نوآوریهای جدید دارید و محصولی اختراع کردهاید، خوب است آن را ثبت کنید. در این مطلب با شرایط و مدارک ثبت اختراع آشنا میشوید.
فرآیندهای ثبتی و حقوقی، پیچیدگیهایی دارند که حتی با دقیق خواندن قوانین، ممکن است به مشکل بخورید. زیرا گاهی رویههای عملی نکاتی دارند که یک مشاور حقوق ثبتی به خوبی آنها را میشناسد. به همین دلیل در این نوع فرایندها، حتما از یک مشاور حقوقی راهنمایی بگیرید.
شرایط و مدارک ثبت اختراع
برای اینکه اختراع خود را به ثبت برسانید، شرایط و مدارک ثبت اختراع را تکمیل کرده و به اداره مالکیت معنوی ارسال کنید:
- ۳نسخه اظهارنامه ثبت اختراع: تحویل اظهارنامه ثبت اختراع به اداره مالکیت معنوی، تنها به صورت الکترونیکی و از طریق این آدرس انجام میپذیرد.
دقت داشته باشید که در سایت اداره مالکیت معنوی، حتما در قسمت ثبت اختراع، شرایط و مدارک ثبت اختراع خود را بارگزاری کنید. درصورتی که در قسمت ثبت طرح صنعتی، اظهارنامه خود را بارگزاری کنید، به مشکل خواهید خورد.
- در ماده ۵ قانون ثبت اختراعات، مندرجات الزامی اظهارنامه به قرار زیر معرفی شده است:
اظهارنامه ثبت اختراع باید حاوی نکات زیر باشد:
- اسم، شماره ملی، نشانی، کدپستی، تابعیت و سمت متقاضی و در صورتی که متقاضی شخص حقوقی است ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت، مرکز اصلی و عنداللزوم هرگونه شناسه دیگر آن الزامی است؛
- اسم، شماره ملی، نشانی و کدپستی نماینده قانونی متقاضی، در صورت وجود
- اسم، اقامتگاه و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغها در ایران را دارند، در صورتی که متقاضی مقیم ایران نباشد؛
- اسم، نشانی و شغل مخترع، در صورتی که متقاضی شخص مخترع نباشد؛
- عنوان اختراع به نحوی که اختراع ادعایی را مشخص سازد و مشتمل بر کلماتی مثل «بهتر» و غیره نبوده و ترجیحاً بین سه تا ۱۰ کلمه باشد؛
- تاریخ، محل و شماره اظهارنامه یا گواهینامه اختراع در خارج، در صورت درخواست حق تقدم؛
- اطلاعات مربوط به اظهارنامه اصلی در صورت تکمیلی بودن اختراع؛
- تعداد صفحات توصیف، ادعاها، خلاصه توصیف اختراع و نقشهها؛
- تعیین طبقه اختراع براساس طبقهبندی بینالمللی اختراعات؛
- تعیین ضمائم.
تبصره ۱– در صورت تسلیم اظهارنامه و سایر اسناد مربوط توسط اشخاص حقوقی، امضاء آنها از طرف اشخاص مجاز، ضروری است.
تبصره ۲– اسم و نشانی متقاضی مقیم خارج از کشور، علاوه بر فارسی باید به حروف لاتین باشد و با همان حروف نیز ثبت و آگهی شود.
- ۳ نسخه توصیف مشروح اختراع: در این برگهها شما باید اختراع خود را به طور کامل شرح بدهید. و جنبههای مختلف آن از جمله نوبودن و… را توضیح دهید.
- ۳نسخه ادعانامه اختراع: در این فرم، شما باید توضیح دهید که اختراع شما چه مشکلاتی را حل میکند و چه مزایایی دارد. همچنین سایر ادعاهایی که در خصوص اختراع خود دارید را باید کاملا توضیح دهید.
- قبض رسید بانکی حقالثبت اظهارنامه تقاضای ثبت اختراع.
- اسناد احراز هویت مخترع یا مخترعین
آیا لازم است اختراع خود را ثبت کنیم؟
گاهی اوقات، ثبت اختراع در ایران هزینههای زیادی در پی دارد، یا به دشواری صورت میگیرد. و از طرف دیگر شاید محصولات مشابهی با محصول شما در بازار موجودند که مشتریان زیادی دارند و به اصطلاح بازار را به دست گرفتهاند. شاید در چنین شرایطی بهتر باشد از عجله کردن در ثبت اختراع پرهیز کنید. با کمی تغییرات و اضافه کردن امتیازات جدیدی به محصول خود، شاید بتوانید کاری کنید که مشتریان محصول شما بیشتر بشوند. و حتی از کیفیت آن نسبت به سایر محصولات مشابه رضایت بیشتری داشته باشند.
در ثبت اختراع خود عجله نکنید. بازار را رصد کنید، سرمایه و هزینههایتان را بسنجید و سپس اقدام به ثبت اختراع کنید.
متخصصان و مشاورین حقوقی ثبتیار در خدمت شما هستند.
۷۴۳۱۸۷۰۰ -۰۲۱