هر شرکت تجاری پس از ثبت در اداره ثبت شرکتها برای تصمیمگیری در امور مختلف شرکت اقدام به تشکیل مجمع عمومی میکند. درواقع مجمع عمومی عالیترین مرجع برای اتخاذ تصمیم شرکت برای اداره شرکت است. در این مطلب ما قصد داریم شما را با نحوهی برگزاری مجمع عمومی آشنا کنیم.
برگزاری مجمع عمومی
یکی از ارکان ادارهکننده شرکت، مجمع عمومی شرکتها هستند که متناسب با وظایف خود به فراخور زمان تشکیل میشوند. در حالت کلی مجمع عمومی به دو دستهی مجمع عمومی عادی و فوقالعاده تقسیم میشود. هر کدام از این دو مجمع دارای صلاحیت و وظایف خاص خود است. برای مثال مجمع عمومی عادی باید بهصورت سالیانه برای بررسی صورتحسابهای شرکت و حسابرسی تشکیل شود. این در حالی است که مجمع عمومی فوقالعاده نیز برای ثبت تغییرات شرکت در صورت نیاز باید اقدام به تشکیل جلسه نماید. سؤالی که در این مطلب ما به دنبال پاسخگویی به آن هستیم در خصوص نحوهی برگزاری جلسات مجمع عمومی است. با ما در این مطلب همراه باشید تا اطلاعات جامعی در این خصوص به شما ارائه دهیم.
نحوه برگزاری مجمع عمومی عادی
یکی از مجامعی که در شرکت باید حداقل سالی یکبار تشکیل شود، مجمع عمومی عادی است. مجمع عمومی عادی دارای صلاحیت خاصی است که در قانون تجارت به آن پرداختهشده است. بهطور خلاصه موضوعاتی که در صلاحیت مجمع عمومی است عبارت است از:
1- بررسی صورتهای مالی شرکت.
2- بررسی گزارشهای مدیران و بازرسان.
3- تقسیم سود بین سهامداران بر طبق اساسنامه.
4- تعیین بازرسان.
زمان برگزاری مجمع عمومی عادی:
مجمع عمومی عادی باید حداکثر تا 4 ماه پس از اتمام سال مالی شرکت برای بررسی صورتهای مالی شرکت و تقسیم سود تشکیل شود. همچنین باید توجه نمایید که قبل از اتمام مدت مسئولیت مدیران و بازرسان برای انتخاب اعضای جدید یا تمدید مهلت فعالیت آنها جلسهی مجمع عمومی باید تشکیل شود.
افراد صلاحیتدار برای دعوت از مجمع:
مجمع عمومی عادی باید طبق زمان گفتهشده در بند قبل تشکیل شود. اما باید به این سؤال پاسخ داده شود که چه کسانی میتوانند اعضای مجمع را برای شرکت در جلسه دعوت کنند؟ به عبارت بهتر تکلیف برگزاری جلسه مجمع عمومی عادی بر عهده چه کسانی است؟
مجمع عمومی عادی به دعوت یکی از افراد زیر تشکیل میشود:
-
هیئتمدیره:
اصلیترین فردی که میتواند اقدام به برگزاری مجمع عمومی کند، هیئت مدیره است.
-
بازرسان شرکت:
در صورت عدم انجام وظیفه برگزاری مجمع عمومی توسط هیئتمدیره، این مسئولیت بر عهدهی بازرسان قرار میگیرد. به عبارت بهتر بازرسان در بدو امر تکلیفی به برگزاری مجمع عمومی ندارند.
-
سهامداران:
درصورتیکه سهامداران تصمیم به دعوت از مجمع بگیرند، باید درخواست خود را در ابتدا به هیئتمدیره بدهند و در صورت عدم توجه هیئتمدیره به درخواست آنها میتوانند راسا اقدام به دعوت از مجمع نمایند.
شیوه دعوت برای شرکت در مجمع عمومی:
کسانی که مسئولیت برگزاری مجمع عمومی عادی را دارند باید اقدام به دعوت از اعضا برای شرکت در جلسه را نمایند. اعضای مدعو در جلسه مجمع عمومی عادی شامل سهامداران با حق رأی، اعضای هیئتمدیره، مدیرعامل و بازرسان قانونی شرکت میشود.
دعوت از اعضا برای برگزاری مجمع عمومی از طریق انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار است که آگهیهای شرکت در آن چاپ میشود. از تاریخ انتشار اولیه باید ظرف 30 تا 40 روز جلسه مجمع عمومی عادی تشکیل شود. درصورتیکه حدنصاب لازم برای تشکیل جلسه که اکثریت سهامداران هستند محقق نشود، برای بار دوم آگهی دعوت برگزاری مجمع عمومی منتشر میشود. با چاپ آگهی دوم جلسه با هر اکثریتی قابلیت تشکیل و بررسی موارد خواستهشده را دارد.
حدنصاب رأی در تصمیمگیری مجمع عمومی عادی:
برای تصمیمگیری در امور در حیطه صلاحیت مجمع عمومی عادی، رأی اکثریت موافقین نیاز است. این حدنصاب چه در برگزاری مجمع عمومی عادی با اولین آگهی یا دومین آگهی صادق است.
مکان برگزاری مجمع عمومی عادی:
مکان برگزاری مجمع عمومی عادی در اساسنامه شرکت مشخص میشود. در صورت سکوت اساسنامه در خصوص مکان برگزاری، کسانی که عهدهدار دعوت از مجمع عمومی عادی هستند، باید مکان برگزاری را از طریق آگهی به اطلاع مدعوین برسانند.
نحوه برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده
یکی دیگر از مجامعی که در هر شرکتی برگزار میشود، مجمع عمومی فوقالعاده است. برگزاری مجمع عمومی بهصورت فوقالعاده برای تصمیمگیری در امور خاصی است که طبق قانون تجارت بر عهده این مجمع گذاشتهشده است. بهطور خلاصه میتوان گفت که برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده برای ایجاد تغییرات شرکت انجام میشود.
برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده همانند مجمع عمومی عادی شرایطی را ایجاب میکند که در ادامه بیان میشود.
صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده:
بر طبق قانون تجارت مجمع عمومی فوقالعاده صلاحیت رسیدگی به موضوعات خاصی را دارد که در حیطه وظایفش قرارگرفته است. این موضوعات عبارت است از:
1- تغییر در اساسنامه شرکت.
2- تغییر در سرمایه شرکت.
3- انحلال شرکت قبل از موعد.
توصیه ثبت یاری:
مجمع عمومی فوقالعاده مواردی از اساسنامه را نمیتواند تغییر دهد. برای مثال تغییر تابعیت، افزایش تعهدات سهامداران، خدشه به حقوق سهامداران.
اعضای حاضر در مجمع عمومی فوقالعاده:
بر اساس اصول کلی هر صاحب سهمی حق شرکت در جلسه مجمع عمومی فوقالعاده را دارد. اما این اصل قابل تخصیص است. در اساسنامه شرکت میتوان بیان کرد که صاحبان تعدادی خاصی از سهام میتوانند در جلسه شرکت نمایند.
حدنصاب برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده:
دعوت از سهامداران برای شرکت در مجمع عمومی فوقالعاده از طریق آگهی در روزنامه است که مسائل مربوط به شرکت را منتشر میکند. برای رسمیت یافتن جلسه باید حدنصاب معینی از سهامداران در جلسه حضور یابند. حدنصاب لازم برای تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده برای بار اول دارندگان بیش از نصف سهام دارای حق رأی است. اما اگر جلسه اول رسمیت نیابد، مجمع برای بار دوم با حضور دارندگان بیش از یکسوم سهامداران دارای حق رأی تشکیل میشود.
حدنصاب رأیگیری:
بعد از تشکیل جلسه و حضور تعداد معینشده سهامداران برای تصویب تصمیمگیری رعایت نصاب خاصی لازم است. تصمیمات در مجمع عمومی فوقالعاده با اکثریت دوسوم سهامداران حاضر در جلسه انجام میشود.
بعد از تصمیمگیری در خصوص موضوعات مطرحشده، صورتجلسهای تنظیم میشود و به امضا میرسد. بعد از تنظیم صورتجلسه برای ثبت آن باید اقدام نمود.
ما در این مطلب نکات ضروری در برگزاری مجمع عمومی را برای شما بیان نمودیم. شما میتوانید در صورت نیاز با مشاورین مجموعه ثبت یار تماس بگیرید و از خدمات مشاوره رایگان ما استفاده نمایید.
شماره تماس واحد پشتیبانی:
۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰
ارسال دیدگاه
بهزاد فکری
سلام. شرکتی هستیم با دو سهام دار عمده 51 درصدی و 39 درصدی. چون مشمول ماده 141 شده ایم ناچار به افزایش سرمایه هستیم. متاسفانه سهامدار 39 درصدی حاضر به افزایش سرمایه نیست. در اینگونه موارد تکلیف چیست ؟
سید مجتبی مصطفوی
سلام بهزاد عزیز؛
برای پاسخ به سوال شما، نیازمند اطلاعات و توضیحات بیشتری هستیم. لطفا با پشتیبانی ثبت یار تماس بگیرید تا به صورت کامل شما را راهنمایی کنند.
محمد حسنی
اگر شرکتی دو سال است تاسیس شده ولی هنوز مجمع تشکیل داده باید چه کند؟
سید مجتبی مصطفوی
سلام و وقت بخیر؛
باید مجامع سال جاری و سال های گذشته را همزمان برگذار نموده و نسبت به ثبت آن در اداره ثبت شرکتها اقدامات لازم را انجام دهید.
حمید کلالی
سلام ، بزرگواران ، ما شرکت سهامی خاص هستیم ، میخواهیم در مجمع فوق العاده 2 نفر از اعضای هیات مدیره را تغییر دهیم ، یک نقل انتقال سهام داریم ویک تغییر آدرس وتعویض بازرسان . 60 درصد سهام داران بعلاوه بازرسان حضور ندارند اینکار با 40 درصد اقلیت حاضر عملی است ؟ البته نقل انتقال سهام ازسهام اقلیت انجام میشود. اگر عملی است بفرمایید تا از در مراحل بعدی ازخدمات شما استفاده نماییم .
سید مجتبی مصطفوی
سلام و وقت بخیر؛
اینکه تغییرات شما با این نسبت سهامداران قابل انجام هست یا خیر، بستگی به اساسنامه شما دارد.
اگر در اساسنامه، اختیار نقل و انتقال سهام به هیات مدیره داده شده باشد و اکثریت اعضای هیات مدیره شما حاضر باشند، این تغییرات بدون حضور سهام داران قابل انجام خواهد بود.
اگر اختیار نقل و انتقال سهام با سهامداران باشد، با دعوت از سهامداران در دو نوبت، این کار قابل انجام خواهد بود به شرط اینکه حداقل سه نفر از سهامداران جهت تشکیل هیات رئیسه حضور داشته باشند.
فاطمه عسگري
سلام،تغيير مديران در شركت سهامي خاص بر عهده چه مجمعيه؟
زهرا اسدی
سلام دوست عزیز،
مجمع عمومی فوق العاده باید در خصوص تغییر مدیران تصمیم گیری کند.
احمدغیور
سلام
در مجامع عمومی فوق العاده وعادی بازرس باید حضور داشته باشد یا لازم نیست.
زهرا اسدی
سلام دوست عزیز،
بستگی به نوع تغییرات شرکت دارد.