در دنیای رقابتی امروز اگر به دنبال انجام فعالیت اقتصادی در قالب شرکت هستید، قبل از هر اقدامی باید با ضوابط و مقررات انواع شرکتها آشنا شوید تا بهترین قالب را برای فعالیت خود انتخاب کنید. یکی از متداولترین انواع شرکتها برای سرمایهگذاری و انجام امور تجاری، شرکت سهامی خاص است. این شرکت، پرطرفدارترین قالب برای ثبت شرکت است و رتبه یک محبوبیت را در بین موسسین دارد. تاکنون ۷۷۲۳۱۳ شرکت سهامی خاص در کشور به ثبت رسیده است که بیشترین تعداد شرکتهای ثبت شده را به خود اختصاص میدهد. در این مطلب با نکات و اطلاعات لازم در زمینه ثبت شرکت سهامی خاص آشنا خواهید شد.
تعریف شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص، از محبوبترین انواع شرکتهای تجاری است که در انتخاب موضوع فعالیت محدودیتی ندارد(به استثناء موضوعاتی که از نظر قانونی ممنوع هستند) و همه سرمایه شرکت، توسط موسسین تامین میشود. سازوکار و نحوه اداره این شرکت به طور کامل و دقیق در لایحه اصلاحی قانون تجارت بیان شده است، به همین دلیل نظارت بیشتری بر شرکتهای سهامی خاص در مقایسه با سایر شرکتهای تجاری وجود دارد.
ویژگیهای شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص دارای ویژگیهایی است که آن را از سایر انواع شرکتها متمایز میکند. این ویژگیها عبارتند از:
سرمایه
- حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی خاص، یک میلیون ریال است. به هیچعنوان سرمایه شرکت سهامی خاص از این مبلغ نباید پایینتر بیاید و در صورت کاهش سرمایه به کمتر از حداقل، شرکت منحل میشود.
- در شرکت سهامی خاص، تمام سرمایه تعهد شده در اساسنامه بهوسیله موسسین و شرکا تأمین میشود. به عبارت بهتر در این نوع از شرکتها به عموم مردم برای تأمین سرمایه شرکت رجوع نمیشود. سرمایه میتواند به صورت نقدی و غیرنقدی باشد. در شرکت سهامی خاص موسسین باید ۲۰ درصد سرمایه شرکت را تعهد کنند و ۳۵ درصد از این مبلغ را در حساب بانکی واریز کنند و گواهی بانکی آن را در هنگام ثبت شرکت ارائه دهند. برای پرداخت ۶۵ درصد سرمایه باقی مانده، ۵ سال مهلت دارند.
- سهام شرکتهای سهامی به دو نوع سهام عادی و سهام ممتاز تقسیم میشود.
سهام عادی، سهام معمولی شرکت است که ویژگی و امتیاز بیشتری ندارد. این سهام، دو نوع دارد:
الف) سهام بانام: در این نوع سهام، نام صاحب سهم در برگه سهام درج میشود. نقل و انتقال این نوع سهام سختتر و دارای تشریفات بیشتری است و باید در دفتر سهام شرکت ثبت شود. اگر انتقال سهام با نام در دفتر سهام وارد نشود، بیاعتبار بوده و سهامدار قبلی همچنان مالک سهام محسوب میشود.
ب) سهام بینام: سهمی است که نام صاحب آن روی برگه سهام درج نمیشود و نقل و انتقال آن آسان است.
اشتباه متداول:
برخی از مردم تصور میکنند که سهام بینام، سهامی است که مالک ندارد. درصورتیکه این تصور اشتباه است و سهام بینام به مالک و سهامدار آن تعلق دارد و فقط اسم او در برگه سهام درج نشده است.
سهام ممتاز، سهمی است که نسبت به سهام عادی دارای مزایای مخصوصی است. در واقع امتیازاتی به صاحبان سهام ممتاز تعلق میگیرد که صاحبان سهام عادی از آنها برخوردار نیستند. عمده این مزایا، حق رای و سود بیشتر است.
تعداد سهامداران
- حداقل تعداد سهامداران و اعضای هیات مدیره در شرکت سهامی خاص، سه نفر است.
مدیران شرکت
- اعضای هیات مدیره حتما باید از بین سهامداران انتخاب شوند و انتخاب مدیرعامل، رئیس هیات مدیره و نائب رئیس هیات مدیره در این شرکتها الزامی است.
- مدیرعامل شرکت سهامی خاص توسط هیات مدیره انتخاب میشود و میتواند از بین اعضای هیات مدیره یا خارج از آن باشد.
بازرس شرکت
- در شرکتهای سهامی باید یک بازرس اصلی و یک بازرس علی البدل برای نظارت بر کار شرکت و هیئتمدیره انتخاب شود.
- بازرس شرکت وظایفی را بر عهده دارد؛ برخی از این وظایف عبارتند از: نظارت بر دفاتر مالی شرکت، نظارت بر فعالیتهای مدیران، نظارت بر قراردادهای شرکت، گزارش هرگونه تخلف و جرم به مجمع عمومی شرکت و مراجع قضایی.
نام شرکت
برای ثبت شرکت سهامی خاص باید ۵ نام به ترتیب اولویت انتخاب کنید که پس از بررسی کارشناس ثبت، یکی از نامهای انتخابی تایید میشود. نام انتخابی باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
- در نام شرکت سهامی خاص باید قبل یا بعد از اسم انتخابشده حتماً کلمه «سهامی خاص» قید شود؛ به عنوان مثال: شرکت ساختمان سازان تارا (سهامی خاص) یا شرکت سهامی خاص ساختمان سازان تارا.
- نام شرکت نباید تکراری باشد. برای پیشگیری از تکراری نبودن نام توصیه میشود که حداقل از سه سیلاب تشکیل شده باشد و ترجیحاً شامل اسامی خاص (اسم اشخاص یا محل) باشد. ازطریق استعلام نام شرکت میتوانید از تکراری نبودن آن اطمینان حاصل نمایید.
- نام پیشنهادی نباید بر خلاف موازین شرعی، ملی، اخلاق حسنه و نظم عمومی باشد.
- نام پیشنهادی حتما باید دارای ریشه فارسی باشد و اسامی لاتین مانند انگلیسی و عربی به هیچ وجه قابل ثبت نیستند.
مدارک موردنیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص
- دو نسخه اظهارنامه تکمیلشده
- دو نسخه اساسنامه تکمیل شده مجمع عمومی موسس
- دو نسخه صورتجلسه تکمیلشده مجمع عمومی موسس
- دو نسخه صورتجلسه تکمیلشده هیاتمدیره برای تعیین دارندگان حق امضا
- اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه تعهد شده
- اصل مجوز فعالیت از مراجع قانونی مربوطه، در مواردی که موضوع فعالیت نیاز به مجوز دارد
- مدارک نماینده و نامه نمایندگی؛ در صورتی که سهامدار، شخص حقوقی باشد
ثبت شرکت سهامی خاص برای چه کسانی مناسب است؟
شرکت سهامی خاص از اعتبار بالایی برخوردار است، زیرا:
- تمامی سازوکار و مقررات مربوط به آن ازقبیل تشکیل، اداره و انحلال در قانون تجارت مشخص شده است.
- شرکت سهامی خاص دارای مدیرعامل، هیات مدیره و بازرس است، بنابراین نظارت بیشتری در این شرکتها نسبت به سایر شرکتهای تجاری وجود دارد.
- به دلیل سختگیریهای بیشتری که در قانون برای این نوع شرکتها وجود دارد، بانکها و دستگاههای اجرایی که مناقصه برگزار میکنند، اغلب تمایل به همکاری با شرکتهای سهامی خاص دارند؛ درحالیکه این اعتماد نسبت به برخی از شرکتهای تجاری مثل با مسئولیت محدود وجود ندارد.
همچنین، شرکت سهامی خاص برای افرادی مناسب است که قصد دارند شرکت خود را توسعه دهند یا شرکای جدید جذب کنند؛ زیرا نقل و انتقال سهام در این نوع شرکتها آسانتر است و به دلیل نظارت قانونی بیشتری که در آنها وجود دارد، اغلب افراد ترجیح میدهند که سهامدار شرکت سهامی خاص باشند.
شرکت سهامی خاص، قالب بسیار مناسبی برای اصناف و کسب و کارهای مختلف به ویژه فعالیتهای بازرگانی، تولیدی، عمرانی، صنعتی و… است.
تفاوت شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود
بسیاری از افراد هنگام انتخاب نوع شرکت، معمولا بین دو قالب بامسئولیت محدود و سهامی خاص مردد هستند. شرکت با مسئولیت محدود از لحاظ محبوبیت در رتبه دوم بین شرکتهای تجاری و بعد از سهامی خاص قرار دارد. این شرکت شباهتهایی با شرکت سهامی خاص دارد و به همین دلیل، انتخاب یکی از این دو برای اشخاص بسیار سخت است. اما باید توجه داشت در کنار شباهتی که این دو نوع شرکت با یکدیگر دارند، تفاوتهایی نیز بین آنها وجود دارد.
تفاوتهای اصلی این دو شرکت در تصویر زیر بیان شده است. علاوه بر این میتوانید جهت آشنایی بیشتر با شرکت با مسئولیت محدود و تفاوت دو شرکت فوق به مطالب «ثبت شرکت با مسئولیت محدود» و «تفاوت شرکت سهامی خاص و با مسئولیت محدود» در مجله ثبت یار مراجعه نمایید.

مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
بعد از آشنایی با ماهیت و ویژگیهای شرکت سهامی خاص، اگر قصد شروع فعالیت خود در قالب این نوع شرکت را دارید، میتوانید از این دو راه اقدام به ثبت شرکت سهامی خاص کنید:
ثبت شرکت سهامی خاص از طریق اداره ثبت شرکتها
درصورتی که این شیوه را برای ثبت شرکت خود انتخاب کردهاید باید مراحل زیر را انجام دهید:
۱- غالبا ثبت شرکت، نیازی به اخذ مجوز ندارد و فقط در مواردی خاص، اخذ مجوز الزامی است. بنابراین اگر موضوع فعالیت شما از موضوعاتی است که برای ثبت نیازمند اخذ مجوز است حتما قبل از اقدام به ثبت، مجوز را از مرجع مربوطه دریافت کنید.
۲- بعد از اخذ مجوز وارد سامانه اداره ثبت شرکتها شوید.
۳- از قسمت تاسیس شخصیت حقوقی، نوع شرکت خود یعنی سهامی خاص را انتخاب کنید.
۴- اطلاعات شرکت مثل کدپستی و آدرس و… را تکمیل کنید.
۵- در مرحله بعد، اطلاعات متقاضی را تکمیل کنید.
۶- سپس ۵ نام برای شرکت خود به ترتیب اولویت انتخاب کنید. از ۵ نامی که برای شرکت خود انتخاب کردهاید، یک نام تایید میشود. اگر هیچکدام از نامها تایید نشود باید ۵ نام جدید انتخاب کنید.
۷- بعد از تایید نام، موضوع فعالیت شرکت را مشخص کنید.
۸- در این مرحله، سرمایه شرکت را تعیین کنید. همچنین باید حساب بانکی برای شرکت افتتاح کرده و حداقل ۳۵ درصد از مبلغ تعهد شده برای سرمایه شرکت را به حسابی که به نام شرکت در شرف تاسیس است، واریز نمایید.
۹- در قسمت بعدی باید مشخصات شرکا را تکمیل کنید.
۱۰- سپس، مدارک شرکت را از سامانه دریافت کنید. این مدارک شامل اساسنامه، شرکتنامه، تقاضانامه، صورتجلسه مجمع عمومی موسس و هیات مدیره است.
۱۱- در این مرحله باید مدارک در دو نسخه توسط شرکا امضا شود.
۱۲- سپس مدارک به همراه اصل مجوز، در پاکت و پوشه مخصوص، از طریق پست به اداره ثبت شرکتها ارسال شود.
۱۳- ظرف مدت یک هفته، نتیجه ثبت یا عدم ثبت اعلام میشود. اگر تایید شود، باید به اداره ثبت شرکتها مراجعه کرده و اصل مدارک شرکت را دریافت کنید. درصورتی که تایید نشده باشد باید رفع نقص شده و مجددا ارسال شود.
۱۴- بعد از تایید مدارک، پیشنویس آگهی ثبت شرکت منتشر میشود.
۱۵- پس از تکمیل فرآیند ثبت، آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار چاپ میشود و از سامانه قابل دریافت است.

ثبت شرکت سهامی خاص از طریق پنجره واحد فیزیکی کسب و کار
ثبت شرکت سهامی خاص در برخی شهرهای بزرگ مثل تهران، مشهد، تبریز، اصفهان و شیراز از طریق خدمات پنجره واحد نیز انجام میشود. پنجره واحد، خدمت جدیدی است که میتوانید علاوه بر ثبت شرکت، سایر امور مربوطه مثل دریافت کارت بازرگانی، اخذ کد اقتصادی، کد بیمه، پلمپ دفاتر و… را نیز انجام دهید. بنابراین فرآیند ثبت شرکت و امور مرتبط با آن در این روش با سرعت بیشتری صورت میگیرد و دارای مراحل زیر است:
۱- اگر موضوع فعالیت شما از موضوعاتی است که برای ثبت نیازمند اخذ مجوز است، قبل از اقدام به ثبت شرکت خود حتما مجوز را از مرجع مربوطه دریافت کنید.
۲- سپس به کارشناس مربوطه در پنجره واحد به صورت حضوری مراجعه کنید.
۳- کارشناس، اطلاعات و مدارک و ۵ نام انتخابی شرکت را بررسی میکند. درصورتی که هیچ یک از نامها تایید نشود، باید نام جدید انتخاب کنید.
۴- سپس باید حساب بانکی برای شرکت افتتاح کنید و حداقل ۳۵ درصد از مبلغ تعهد شده برای سرمایه شرکت را به حسابی که به نام شرکت در شرف تاسیس است، واریز نمایید.
۵- در مرحله بعد، مدارک شرکت باید توسط موسسین امضا و به کارشناس تحویل داده شود. درصورت وجود نقص در مدارک، باید رفع نقص شود.
۶- پس از تایید مدارک، بارکد پستی توسط کارشناس وارد شده و پیشنویس آگهی بعد از یک روز منتشر میشود.
۷- سپس باید به پنجره واحد مراجعه کنید و آگهی ثبت شرکت و اوراق شرکت را دریافت کنید.
۸- در این مرحله باید هزینه روزنامه کثیرالانتشار و روزنامه رسمی را پرداخت کنید.
۹- یک هفته بعد، روزنامه به آدرس شرکت پست میشود.
۱۰- سپس باید به باجه تشکیل پرونده مالیاتی مراجعه کنید و کارهای مالیاتی شرکت را انجام دهید.
۱۱- پس از انجام امور مالیاتی، به باجه بیمه مراجعه کنید و کارهای بیمه را انجام دهید.
۱۲- سپس به باجه پلمپ دفاتر مراجعه کنید. درخواست پلمپ دفاتر در این مرحله اجباری است.
۱۳- اگر تمایل داشته باشید میتوانید درخواست صدور کارت بازرگانی و ثبت علامت تجاری هم بدهید.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص
ثبتیار تمامی هزینههای ثبت شرکت را به صورت شفاف ارائه کرده است. ریز هزینههای ثبت شرکت سهامی خاص را میتوانید در جدول زیر مشاهده نمایید:
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص از طریق اداره ثبت شرکتها
عنوان خدمت | هزینه (ریال) |
---|---|
تنظیم اساسنامه و مدارک ثبتی | ۲,۳۰۰,۰۰۰ |
ورود اطلاعات | ۲,۲۰۰,۰۰۰ |
اخذ تاییدیه نام | ۴۵۰,۰۰۰ |
تایید نام و پوشه | ۱۵۰,۰۰۰ |
حق الثبت | ۵۵۰,۰۰۰ |
هزینه امضای دفاتر و مراجعه به دفاتر پست | ۱,۵۰۰,۰۰۰ |
پست مدارک | ۳۵۰,۰۰۰ |
پیک | ۱,۰۰۰,۰۰۰ |
جمع کل | ۸,۵۰۰,۰۰۰ |
– هزینه آگهی روزنامههای رسمی و کثیرالانتشار بر عهده مشتری بوده و پس از پایان کار بر اساس اعلام نهادهای مربوطه، به مشتری ابلاغ خواهد شد.
هزینه ثبت شرکت سهامی خاص از طریق پنجره واحد فیزیکی کسب و کار(تهران)
عنوان خدمت | هزینه (ریال) |
---|---|
تنظیم اساسنامه و مدارک ثبتی | ۲,۳۰۰,۰۰۰ |
ورود اطلاعات | ۲,۲۰۰,۰۰۰ |
اخذ تاییدیه نام | ۴۵۰,۰۰۰ |
تایید نام و پوشه | ۱۵۰,۰۰۰ |
حق الثبت | ۵۵۰,۰۰۰ |
هزینه اجماع خدمات پنجره واحد کسب و کارها | ۴,۰۰۰,۰۰۰ |
هزینه امضای دفاتر در پنجره واحد و مراجعه به اداره پست | ۷,۰۰۰,۰۰۰ |
پست مدارک | ۳۵۰,۰۰۰ |
پیک | ۱,۰۰۰,۰۰۰ |
پیش ثبت نام کد کارگاهی | ۲,۰۰۰,۰۰۰ |
پیش ثبت نام کد اقتصادی | ۲,۵۰۰,۰۰۰ |
تشکیل پرونده بیمه و اخذ کد کارگاهی | ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ |
تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ کد اقتصادی | ۷,۵۰۰,۰۰۰ |
جمع کل | ۴۰,۰۰۰,۰۰۰ |
ثبت شرکت سهامی خاص با ثبتیار
در این مطلب راهنمای جامعی از ثبت شرکت سهامی خاص را در اختیار شما قرار دادیم تا با اطلاع از ضوابط و شرایط، به آسانی شرکت خود را ثبت کنید. باتوجه به پیچیدگیهای فرآیند ثبت، اگر زمان کافی برای ثبت شرکت خود ندارید یا در هر مرحلهای با مشکل مواجه شدید، ثبتیار جهت تسریع در روند کار، خدمات ثبتی و حقوقی را به شما ارائه میدهد. کافی است به صفحه ثبت شرکت سهامی خاص در ثبتیار مراجعه نمایید یا با کارشناسان ما تماس بگیرید. همچنین اگر سوال یا پیشنهادی درباره این مطلب دارید؛ در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
– هزینه ثبت شرکت سهامی خاص از طریق اداره ثبت شرکتها، ۸۵۰,۰۰۰ تومان و مدت زمان آن، ۱۵ روز کاری است.
– هزینه ثبت شرکت سهامی خاص از طریق پنجره واحد فیزیکی کسب و کار، ۳,۰۵۰,۰۰۰ تومان و مدت زمان آن، حدودا ۱۰ روز کاری است.
حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی خاص، یک میلیون ریال است.
حداقل تعداد سهامداران در شرکت سهامی خاص، سه نفر است.
بله، در شرکتهای سهامی باید یک بازرس اصلی و یک بازرس علی البدل انتخاب شود.
انتخاب بازرس علی البدل به این دلیل است که درصورت معذوریت، فوت، استعفا، سلب شرایط بازرس اصلی یا عدم قبول سمت بازرسی توسط وی؛ بازرس علی البدل به ایفای وظایف بپردازد.
بله، اشخاص زیر ۱۸ سال میتوانند سهامدار شرکت سهامی خاص باشند، ولی عضویت در هیات مدیره شرکت ممنوع است.
خیر، برای ثبت شرکت سهامی خاص نیازی به ارائه مدرک تحصیلی نیست؛ مگر در مواردی که موضوع فعالیت شرکت، نیازمند اخذ مجوز از مرجع خاص و ارائه مدرک تحصیلی باشد.
ارسال دیدگاه
شیدا
اگه دو نفر باشیم نمیشه شرکت ثبت کنیم؟
سید مجتبی مصطفوی
سلام دوست عزیز؛
اگر دو نفر هستین، راه حل، ثبت شرکت با مسئولیت محدود است. 🙂
بختیاری
خیلی ممنون
هر اطلاعاتی که میخواستم توی مطلبتون بود
امین داوری
ممنون از مطالب مفیدتون