جامعهی امروزی به دنبال پیشرفت است و پیشرفت جز از طریق گسترش نوآوری و اکتشافات جدید امکانپذیر نیست. برای اینکه ما با اختراعات جدید مواجه شویم، باید در گام نخست اقدام به تصویب قوانین در جهت حمایت از این امور کنیم، اما باید توجه داشت که تصویب قوانین بهتنهایی کفایت نمیکند، بلکه باید سازمان یا ادارهای تأسیس شود که اجرایی شدن قانون را بر عهده گرفته و حمایتهای لازم را انجام دهد. ما در این مطلب بهصورت جامع شما را با اداره مالکیت معنوی بهعنوان ادارهای که نقش اساسی و تعیینکننده در حمایت از حقوق مالکیت معنوی و صنعتی دارد، آشنا میکنیم.
اداره مالکیت معنوی
اداره مالکیت معنوی ایران به تبعیت از سازمان جهانی حمایت از مالکیت فکری ایجاد شده است. پس از کنوانسیون پاریس و برن که برای حمایت از مالکیت صنعتی، تجاری و کشاورزی و مالکیت ادبی و هنری تصویب شد، فکر ایجاد سازمانی برای پیادهسازی قوانین نیز در بین اعضا قوت گرفت. بدین ترتیب کشورهای عضو این دو کنوانسیون تصمیم گرفتند ادارهای جهانی برای پیادهسازی قوانین کنوانسیونها و پیگیری و حمایتهای لازم در آن جهت ایجاد کنند.
همین مسئله در ایران نیز وجود داشت. پس از پیوستن ایران به کنوانسیونهای بیانشده در بالا، مجلس قوانینی در جهت حمایت از مالکیت معنوی تصویب کرد که برای اجرایی شدن نیاز به اداره مالکیت معنوی داشت که متناسب با آن اداره مالکیت معنوی یا صنعتی نیز تأسیس گردید.
حقوق مالکیت صنعتی
برای مشخص شدن نقش و جایگاه اداره مالکیت صنعتی باید در گام نخست این موضوع روشن شود که مقصود از حقوق مالکیت صنعتی چیست و چه زمینههایی را پوشش میدهد. بدین منظور حقوق مالکیت صنعتی را میتوان اینگونه تعریف کرد:
یکی از زیرمجموعههای حقوق مالکیت معنوی، حقوق مالکیت صنعتی است که دربرگیرنده حق استفاده انحصاری از علامت تجاری، اختراعات، طرحهای صنعتی، نام تجارتی، مبدأ و نشان جغرافیایی کالا و … است.
اولین قانون در زمینه حمایت از مالکیت صنعتی قانون ثبت علامات صنعتی و تجاری مصوب 1304 و نظامنامه آن بود. بعدازاین قانون، قانون ثبت علائم تجاری و اختراعات مصوب 1310 و آئیننامه اجرایی مربوطه به تصویب رسید. بعد از گذشت سالها قانون مد منظر بازنگری شد و در قالب قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم تجارتی (مصوب 1386) و آئیننامه اجرائی مربوط (مصوب سال 1387) تصویب شد که بهعنوان آخرین قانون در این زمینه لازمالاجراست.
اداره مالکیت صنعتی
اداره مالکیت صنعتی بهعنوان زیرمجموعه سازمان ثبتاسناد و املاک کشور است که با تصویب قانون جدید از اداره ثبت شرکتها مستقل گشته و بهعنوان اداره خاص و وابسته به سازمان اسناد و املاک کشور در زمینه حمایت از حقوق مالکیت صنعتی به فعالیت میپردازد.
وظایف اداره مالکیت صنعتی
برای درک جایگاه اداره مالکیت صنعتی باید وظایف این سازمان بهطور جامع بیان شود تا شما بتوانید بهطور کامل نسبت به این اداره شناخت پیدا کنید. وظایف اداره مالکیت صنعتی به شرح زیر است:
- ثبت علائم تجارتی، نشانههای جغرافیایی، اختراعات، نام تجاری، طرحها و اشکال و مدلهای صنعتی و نمونههای اشیاء مصرفی و دیگر مصادیق مالکیت صنعتی که نیازمند ثبت است.
- ثبت تغییرات و تمدید موارد ثبتشده قبلی در اداره مالکیت صنعتی
- تدوین دستورالعملهای مربوط به ثبت علائم تجارتی و خدماتی، نشانههای جغرافیایی، اختراعات و نامهای تجارتی و طرحها و اشکال و ترسیمات صنعتی
- پاسخ به نامهها و استعلامات مرتبط با وظایف تعریفشده سازمان
- شرکت در جلسات دادگاهها و دادسراها بنا به دعوت مقامات قضائی و پاسخ به سؤالات مراجع قضایی در ارتباط با وظایف محوله (موضوع آئیننامه اجرای قانون ثبت علائم تجارتی و اختراعات)
- تائید مدارک مربوط به هریک از موارد مالکیت صنعتی جهت ارائه به مراجع ذیربط
- پذیرش و بررسی اظهارنامههای تمدید ثبت موارد تحت پوشش سازمان
- رسیدگی و تهیه آگهی ابطال علائم تجاری و نشانههای جغرافیایی و اختراعات و طرحها و اشکال و ترسیمات صنعتی حسب احکام صادره از مراجع قضایی
- رسیدگی به اعتراضاتی که در جریان امور ثبتی بیان میشود. برای مثال رسیدگی به اعتراض ثبت برند
در این مطلب ما شما را بهصورت جامع و کامل با اداره مالکیت معنوی یا صنعتی آشنا کردیم. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر یا برخورداری از مشاوره رایگان با ثبت یار تماس بگیرید.
شماره تماس واحد پشتیبانی: 74318700-021
ارسال دیدگاه