مهمترین نکاتی که باید در نحوه تنظیم قرارداد کتبی بدانید

بسیاری از توافقات و قراردادهای ما به صورت شفاهی تنظیم می شوند. اما این باعث نمی شود تا اهمیت تنظیم قرارداد کتبی را دست کم بگیریم. اختلافاتی که در جوامع امروزه شاهد آن هستیم، بیش از همه به علت عدم توجه به تنظیم قرارداد کتبی است. ما در این مطلب سعی داریم شما را با نحوه تنظیم قرارداد کتبی و چگونگی انتخاب عنوان قرارداد آن آشنا کنیم.
اهمیت تنظیم قرارداد کتبی
قراردادها به دو صورت شفاهی و کتبی تنظیم میشوند.
در ادوار گذشته افراد تمایل بیشتری به انعقاد قرارداد شفاهی داشتند که این امر می توانست مشکلات زیادی را برای آن ها ایجاد کند. قراردادهای کتبی نیز گاهی به دلیل عدم رعایت نکات حقوقی و نگارشی، مشکلات زیادی را پدید میآورد، اما امروزه افراد برای تنظیم قرارداد به منظور جلوگیری از مشکلات قضایی و حقوقی، تمایل بیشتری به تنظیم قرارداد کتبی نشان میدهند.
در نتیجه امروزه آشنایی با نحوه تنظیم قرارداد، کسب مهارت و تجربه کافی برای نگارش متن قرارداد حقوقی از اصلیترین نکات برای کسب موفقیت در امور تجاری محسوب میشود. برای تنظیم قراردادهای خود، ثبتیار را از یاد نبرید.
اصول قرارداد نویسی
شفافیت مواد قراردادی
یکی از مهم ترین اصول در تنظیم یک قرارداد حرفه ای، شفافیت بندهای قرارداد است. در بسیاری از مواقع، مشکلاتی که پیش می آید به دلیل عدم رعایت همین شفافیت است. برای درک بهتر این موضوع، به مثال زیر توجه کنید.
فرضی را در نظر بگیرید که در قرارداد توافق شده باشد که تاریخ پرداخت مبلغ، از تاریخ شروع قرارداد باشد. بنابراین، ما برای پرداخت باید به بند تاریخ شروع قرارداد مراجعه کنیم. اما اگر تاریخ شروع قرارداد هم منوط به حادثه یا اتفاقی باشد که موعد آن به صورت دقیق مشخص نباشد؛ در اینجا می گوییم قرارداد شفاف نیست یا دارای ابهاماتی ست که می تواند در آینده شما را دچار مشکل کند.
به عنوان مثال اگر بگوییم تاریخ شروع قرارداد اجاره، از تاریخ تخیله کامل کارگاه است. در اینجا تاریخ تخلیه کارگاه و شروع قرارداد دارای ابهام است.
قرارداد باید برای اشخاص ثالث قابل فهم باشد
یکی دیگر اصول قرارداد نویسی، قابل فهم بودن قرارداد نوشته شده برای سایر اشخاص است. به زبان ساده، قرارداد نباید به نحوی نوشته شود که فقط برای دو طرف قابل فهم باشد. البته منظور از سایر اشخاص داور، کارشناس، وکیل و قاضی است. چراکه اگر اختلافاتی به وجود آید این اشخاص می توانند برای رفع اختلاف کمک کنند.
پیش بینی تمامی ریسک ها
یک قرارداد حرفه ای، قراردادی است که در آن تمامی ریسک های احتمالی پیش بینی شود. این ریسک ها بسته به نوع قرارداد می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، در قرارداد مشارکت در ساخت، یکی از ریسک ها می تواند این موضوع باشد که اگر مجری به تعهدات خود در مدت زمان تعیین شده در قرارداد، عمل نکند، تکلیف دارنده زمین چیست؟ بنابراین، سعی کنید راجع به تمامی مسائل و ریسک ها، راه حلی پیش بینی نمایید.
کامل و جامع بودن قرارداد
قراراداد باید جامع و کامل باشد. یعنی باید تمامی جزئیاتی که برای شما اهمیت دارد در قرارداد ذکر شود و از طرف دیگر باید از ذکر اضافات بپرهیزید. به عنوان مثال، حالتی را در نظر بگیرید که شما می خواهید درباره فورس ماژور صحبت کنید و آن را در قرارداد خود بگنجانید. بهتر است بدانید که شریط فورس ماژور عمومی در قانون ذکر شده است و نیازی نیست شما دوباره همان شرایط را پیش بینی کنید، مگر در مواردی که بخواهید تغییری در شرایط وقوع آن ایجاد کنید.
قراردادهای رایج
قرارداهای رایج در بین عموم مردم به دو نوع قرارداهای معین و غیرمعین تقسیم میشوند. از انواع قرارداد رایج میتوان به قرارداد مشاوره، کار، اجاره، مشارکت، فروش و استخدام اشاره نمود. میزان موفقیت تنظیم قرارداد رابطه مستقیمی با انتخاب عنوان مناسب برای قرارداد دارد. به نحوی که شما با انتخاب عنوان مناسب میتوانید حدود تعهدات و مفاد قرارداد مورد نظر خود را تنظیم کنید. در بین قراردادهای مذکور قرارداد کار و قرارداد مشارکت طرفداران زیادی دارند.
تنظیم قرارداد کار
طبق قانون کار، قرارداد کار عبارت است از قراردادی که بین کارفرما و کارگر در قبال دریافت مبلغی بهعنوان حقوق منعقد میشود و میتواند بهصورت دائم و موقت تنظیم شود. به معنای سادهتر برای تنظیم قرارداد کار وجود حداقل دو طرف الزامیست. بعد از انتخاب نوع قرارداد، تعیین دائمی یا موقت بودن قرارداد از نکات حائز اهمیت در تنظیم قرارداد کار محسوب میشود.
تنظیم قرارداد مشارکت
امروزه با گسترش فعالیتهای اجتماعی، اشخاص تمایل بیشتری به تنظیم قرارداد مشارکت دارند. تنظیم قرارداد مشارکت این امکان را فراهم میآورد تا در حوزههای بزرگ و رشتههای مختلف فعالیت کنید. مشارکت به معنای درهم آمیختن سرمایه و داراییهای نقدی یا غیر نقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد به منظور به دست آوردن سود است. قرارداد مشارکت میتواند در حوزههای گوناگون از جمله تولیدی، ساختوساز، خدماتی و …، تنظیم شود.
نحوه تنظیم قرارداد کتبی
در تمامی قراردادها یک دسته اصول کلی و عمومی وجود دارد. نحوه نگارش این اصول کلی بسته به عنوان قرارداد متغیر است. در اینجا به برخی از این مواد کلی اشاره میکنیم.
عنوان قرارداد
در نحوه تنظیم قرارداد مهمترین گام انتخاب موضوع مناسب برای قرارداد است. انتخاب موضوع مناسب این امکان را برای شما فراهم میکند تا حدود تعهدات طرفین قرارداد و سایر مفاد قرارداد را بر اساس آن انتخاب کنید.
طرفین قرارداد
در تمامی قرارداد حداقل دو نفر به عنوان طرفین دعوا انتخاب میشوند. در هنگام نگارش این بند توصیف مختصری از طرفین قرارداد ارائه میشود.
توصیه ثبتیاری:
میتوانند اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند. برای توصیف شخص حقوقی؛ نام شخص حقوقی، شناسه ملی، شماره ثبت و نشانی آن در قرارداد درج میشود، در حالی که برای توصیف شخص حقیقی نام و نام خانوادگی، مشخصات هویتی و نشانی آن درج میشود.
توصیه ثبت یاری:
اگر یکی از طرفین قرارداد بخواهد آدرس محل اقامت خود را تغییر دهد، مکلف است این موضوع را به صورت کتبی به طرف دیگر قرارداد اعلام کند.
موضوع و مدت قرارداد
انتخاب موضوع قرارداد، محدوده قرارداد و میزان تعهدات طرفین قرارداد را آشکار میسازد. مدت قرارداد بسته به توافق طرفین قرارداد میتواند ۶ ماه، یک ساله، ۵ ساله و …، باشد. در این بند تاریخ شروع و اتمام قرارداد به صورت دقیق درج میشود.
مبلغ قرارداد
در این قسمت از قرارداد مبلغ به صورت دقیق و قطعی تعیین میشود. پرداخت مبلغ قرارداد بسته به توافق طرفین ممکن است به صورت نقدی یا اقساط تعیین شود.
نکته: اگر پرداخت مبلغ قرارداد به صورت اقساط تعیین شود باید نحوه پرداخت اقساط به صورت دقیق در قرارداد ذکر شود.
شروط و تعهدات طرفین قرارداد
هر قرارداد بسته به موضوع دارای شروط و تعهداتیست. شروط و تعهدات مندرج در قرارداد با توافق طرفین قرارداد تعیین میشود.
تنظیم قرارداد با ثبتیار
در این مطلب شما را با نحوه تنظیم قرارداد کتبی به صورت کلی آشنا نمودیم. اما نحوه تنظیم قراردادها بسته به موضوع آن متفاوت است. اهمیت تنظیم قرارداد، ما را بر آن داشته است تا با بهره مندی از دانش و تخصص وکلا و کارشناسان حقوق دان، قراردادهای شما را در سریع ترین زمان ممکن تنظیم کنیم. برای ارتباط با کارشناسان ما می توانید با شماره زیر تماس بگیرید.
شماره تماس واحد پشتیبانی:
۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰
رایجترین قرارداد استخدام، قرارداد کار است ولی در برخی موارد از قرارداد پیمانکاری و مشاوره نیز استفاده میشود.
در تنظیم قراردادها یک سری اصول کلی وجود دارد ولی در کنار آنها با توجه به نوع قرارداد و توافقات طرفین باید نکات اختصاصی را گنجاند.
مهمترین اثر تاریخ در قرارداد مشخص کردن زمان تعهدات طرفین و همچنین زمانبندی پرداختها و انقضای تعهدات است.
ممنونم
سلام
یه مشاوره درباره قراردادهای مربوط به کسب و کارهای نوپا میخواستم میشه لطفا راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز،
شماره تلفن خود را در قالب یک کامنت بگذارید یا برای دریافت مشاوره با شماره تلفن ۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰ تماس بگیرید.
بسیار عالی
ممنون از مطالب خوبتون
مرسی از مطالبتون
سلام وقت بخیر هزینه تنظیم قرارداد تولید محتوا رو محبت میکنید؟
سلام دوست عزیز،
ریز هزینه تنظیم انواع قرارداد در لینک زیر موجود است، در صورت هرگونه سوال نیز میتوانید با شماره: ۰۲۱۷۴۳۱۸۷۰۰ تماس حاصل کنید.
« هزینه تنظیم قرارداد »