شرکتهای تجاری نیز مانند اشخاص حقیقی دارای مزایا و حقوقی هستند که بر اساس آنها میتوانند اهداف و مسیر پیشرفت خود را تعیین نمایند. این حقوق از لحاظ قانونی نیز معتبر هستند. برای مثال تمامی شرکتهای تجاری باید در بدو تاسیس، برنامه و اهداف شرکت را در سندی تحت عنوان اساسنامه ذکر کنند. این امر در برخی شرکتها مانند سهامی، اجباری و در برخی دیگر مانند تضامنی، اختیاری است اما در شرکتهای نوع دوم، سند جایگزینی به نام شرکتنامه استفاده میشود. اینکه اساسنامه چیست و چه کاربردی دارد و همچنین تنظیم اساسنامه در شرکتها ضروریست یا خیر، سوالاتیست که قصد داریم در این مطلب به آنها پاسخ دهیم.
اساسنامه چیست؟
شرکتهای تجاری به محض تاسیس خود باید ساز و کارهایی را رعایت نمایند که به موجب قانون برای آنها مشخص شده است. یکی از مهمترین ضوابط، تدوین اساسنامه است.
اساسنامه در شرکتها مهمترین سندیست که خط مشی شرکت در آن مشخص شده است و شامل تمامی دستورالعملها، نحوه اداره شرکت، زمان تشکیل مجامع، اختیارات مدیران و بازرسان و تعداد آنها و همچنین اطلاعات مربوط به سهام و …، است.
بر اساس قانون، تنظیم اساسنامه برای شرکت سهامی و تعاونی الزامیست. در حالیکه سایر شرکتها که از جمله شرکتهای اشخاص هستند، مانند شرکت بامسئولیت محدود باید نسبت به تنظیم شرکتنامه اقدام کنند که به نوعی قرارداد بین شرکا بهشمار میرود. برای آشنایی با تفاوت اساسنامه و شرکتنامه میتوانید به مطلب «مهمترین وجوه تمایز شرکتنامه و اساسنامه چیست؟» مراجعه کنید.
اشتباهات متداول:
یکی از مواردی که در رابطه با اساسنامه و شرکتنامه معمولا نادیده گرفته میشود، ثبت و اعتبار هر یک از این اسناد است. در واقع علاوه بر ثبت اساسنامه و شرکتنامه در هنگام تاسیس شرکت، هر گونه تغییر در آنها نیز باید به ثبت برسد.
کاربرد اساسنامه
همانطور که بیان شد، اساسنامه شرکت سهامی مانند نقشه راه یک شرکت عمل میکند، به همین منظور باید به صورت کامل و جامع تدوین شود. مهمترین مواردی که باید در اساسنامه قید شوند، عبارتاند از:
- نام شرکت
- موضوع شرکت به طور صریح
- مدت شرکت
- مرکز اصلی شرکت و محل شعب آن
- سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیرنقد
- تعداد سهام بینام و بانام و مبلغ اسمی آنها و همچنین سهام ممتاز
- مبلغ پرداخت شده هر سهم و نحوه مطالبه بقیه مبلغ اسمی و مدت هر سهم
- طریقه تبدیل سهام بانام به بینام و بالعکس
- امکان صدور اوراق قرضه، ذکر شرایط و ترتیب آن
- شرایط افزایش و کاهش سرمایه شرکت
- مواقع و ترتیب دعوت مجامع عمومی
- مقررات راجع به حد نصاب لازم جهت تشکیل مجامع عمومی و ترتیب اداره آنها
- طریقه اخذ رای اکثریت لازم برای معتبر بودن تصمیمات مجامع عمومی
- تعداد مدیران و طرز انتخاب و مدت ماموریت آنها و نحوه تعیین جانشین برای مدیران
- تعیین وظایف و حدود اختیارات مدیران
- تعداد سهام تضمینی مدیران
- تعداد بازرسان شرکت و جایگزین آنها
- تعیین آغاز و پایان سال مالی شرکت و موعد تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان
- نحوه تغییر اساسنامه
تنظیم اساسنامه شرکت سهامی
مهمترین سندی که شرکتهای سهامی از طریق آن میتوانند شرکت را اداره کرده و پیش ببرند، اساسنامه است که باید حاوی تمامی نکات ذکر شده باشد، ضمن اینکه هر گونه اشتباه در تنظیم یا عدم مطابقت آن با قانون میتواند مشکلات زیادی را برای شرکت به وجود آورد. از اینرو توصیه میشود، در هنگام ثبت شرکت، اساسنامه خود را با توجه به دستورالعملهای قانونی و با استفاده از مشاوران این حوزه تنظیم نمایید. ثبتیار علاوه بر ثبت شرکت شما بهصورت آنلاین، آماده ارائه مشاوره رایگان برای ثبت و تنظیم اساسنامه شرکت شما نیز هست.
توصیه ثبتیاری:
در تنظیم اساسنامه شرکت، امکان درج تمامی موارد مورد توافق سهامداران که مخالف قواعد آمره نباشد (یعنی مواردی که در قانون تجارت رعایت آنها الزامی اعلام شده است)، وجود دارد.
تغییر اساسنامه
شرکتهای تجاری در طول حیات خود، وضعیتهای مختلفی را تجربه میکنند. به همین دلیل با توجه به شرایط جدید در برخی از موارد باید تغییراتی را در شرکت ایجاد کنند. برخی از این تغییرات جزئی و برخی دیگر بنیادین و کلی هستند و نیاز به تغییر در مفاد اساسنامه دارند. در این موارد با تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده باید نسبت به تغییر اساسنامه تصمیمگیری شود. برای آگاهی از نحوه تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده میتوانید به مطلب «روشهای دعوت از مجامع شرکتها» مراجعه نمایید.
ثبت تغییرات اساسنامه
تنظیم اساسنامه شرکت سهامی اولین اصلی است که باید نسبت به آن توجه کافی داشته باشید اما در صورت نیاز به تغییر در هر یک از موارد آن، لازم است تشریفات قانونی آن را رعایت نمایید. به این معنا که پس از تشکیل مجامع عمومی فوقالعاده و تصمیمگیری در مورد تغییر مورد نظر، نسبت به ثبت صورتجلسه تغییرات اقدام کنید. برای آشنایی بیشتر با ثبت صورتجلسات میتوانید به مطلب «راهنمای تنظیم صورتجلسه شرکت» مراجعه کنید. بهعلاوه میتوانید ضمن مشاوره با کارشناسان ثبتیار، نسبت به ثبت صورتجلسه تغییرات خود به صورت آنلاین اقدام کنید.
اساسنامه در شرکتهای نیازمند مجوز
با توجه به اینکه در اداره ثبت شرکتها، نمونه اساسنامه طراحی شده، وجود دارد ولی موسسین شرکت در تدوین اساسنامه تا حدود قانونی، اختیار عمل دارند. استثنایی که در این مورد وجود دارد، شرکتهای نیازمند اخذ مجوز هستند. این شرکتها موظف هستند برای تهیه اساسنامههای خود به سازمان مربوطه مراجعه نموده و اساسنامه شرکت را بر اساس نمونه تنظیم شده در آن سازمان، تدوین کنند.
برای آشنایی با این شرکتها، میتوانید به مطلب «موضوعات نیازمند اخذ مجوز-قسمت اول» مراجعه نمایید.
ثبتیار مرجع حقوقی کسب و کارها
دقت و سرعت دو فاکتور مهم در پیشرفت کسب و کار هستند، چرا که وجود رقبا همواره موجب شده است که با داشتن سرعت بیشتر بتوانیم، بسیاری از آنها را پشت سر بگذاریم. بهعلاوه این سرعت در کار نباید هیچگاه فدای بیدقتی شود. از همینرو ثبتیار با شناسایی نیازهای حقوقی شما در کسب و کار، خدماتی چون ثبت شرکت، تنظیم و ثبت صورتجلسات و..، را به صورت آنلاین ارائه میدهد تا مسیر دریافت خدمات را برای شما سرعت بخشیده و آن را کوتاهتر نماید. ضمن آنکه شما میتوانید با مراجعه به سامانه ثبتیار اقدام به ثبت صورتجلسات خود نمایید تا کارشناسان ثبتیار با بررسی نهایی آنها، دقت در ثبت را برای شما افزایش دهند. برای دریافت مشاوره رایگان و خدمات آنلاین با ثبتیار تماس بگیرید.
شماره تماس واحد پشتیبانی:
۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰
ارسال دیدگاه