ممکن است اکثر افرادی که تصمیم به ثبت شرکت میگیرند، شناخت کاملی از مفهوم سهام و انواع آن نداشته باشند. سهام شرکت در واقع قسمتی از سرمایه شرکت محسوب میشود. در این مقاله میخواهیم در رابطه با مفهوم سهام و انواع آن، توضیحات مفید و کابردی به شما خوانندگان محترم ارائه نماییم تا بعد از مطالعه این مطلب بهتر بتوانید با انواع سهام و اهمیت آن آشنا شوید.
برگه سهام چیست؟
ورقه سهم، قسمتی از سرمایه شرکت سهامیست که مشخصکننده میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت است. سرمایه اکثر شرکتهای تجاری به قطعات سهام تقسیم شده است؛ از این رو آشنایی با ورقه سهام، انواع سهام و نحوه انتقال آن در شرکت، میتواند برای شما سودمند باشد. ما در این مطلب سعی داریم شما را با انواع سهام و ویژگیهای آن آشنا کنیم.
انواع سهام در شرکتهای تجاری
سهام موسس
بنابر نظرات برخی از حقوقدانان، سهام موسس به صورت جداگانه از سهام شرکت تعریف میشود. سهام موسس، سهامیست که به صاحب آن حق میدهد تا از منافع شرکت استفاده کند. در واقع سهام موسس برای جبران زحمات و پاداش موسسان به آنها اختصاص میگیرد؛ بدون اینکه در اصل سرمایه شرکت حقی داشته باشند. به خاطر داشته باشید که در بین حقوقدانان درباره ماهیت سهام موسس اختلاف نظر است.
سهام بانام
سهام بانام، سهامیست که روی ورقه سهام نام دارنده آن قید شده است. در این نوع سهام، مشخصات دارنده سهام به همراه شماره مخصوصی روی برگه سهام قید شده است.
سهام بینام
سهام بینام، سهامیست که نام دارنده آن بر روی برگه سهام درج نمیشود و بدون هیچ تشریفاتی قابل انتقال به دیگران است.
(در اینجا منظور از تشریفات این است که انتقال سهام بینام در دفتر ثبت سهام درج نمیشود و لازم نیست این انتقال به امضا انتقال گیرنده برسد).
سهام ممتاز
در صورتیکه برای بعضی از اشخاص، مزایای ویژهای از سهام شرکت با رعایت مقررات قانونی تخصیص داده شود، این نوع سهام، سهام ممتاز نامیده میشود.
سهام انتفاعی
سهام انتفاعی به سهامی گفته میشود که به دارنده آن حق میدهد تا بدون داشتن سهمی در سرمایه شرکت، از منافع شرکت بهرمند شود. دارندگان این نوع سهام حق دخالت در امور شرکت را ندارند.
نکته: اکنون که با انواع سهام در شرکتهای تجاری آشنا شدیم، لازم است یادآور شویم که سهام بانام، اعتباری بیشتری نسبت به سایر انواع سهام به خود اختصاص داده است. به عنوان مثال اگر سهام بانام به سرقت برود، مالک آن میتواند با مراجعه به دفتر ثبت سهام، مالکیت خود را از روی دفاتر سهام اثبات کند؛ در حالیکه اگر سهام بینام مفقود شود یا شخصی آن را به سرقت ببرد، اثبات مالکیت آن دشوار است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سهام و مزایای و معایب آن به مطلب «سهام بینام و سهام بانام» مراجعه نمایید.
گواهینامه موقت سهام چیست؟
اغلب مدیران و نمایندگان شرکتهای تجاری با اصطلاح گواهینامه موقت سهم آشنایی دارند؛ اما ممکن است بسیاری از سهامداران با این عنوان آشنا نباشند. گواهینامه موقت سهام، به نوعی جایگزین ورقه سهم محسوب میشود و در صورت وجود شرایط خاص، شرکت ملزم است به جای صدور ورقه سهم، از گواهینامه موقت سهم استفاده کند.
نکته: مقصود از شرایط خاص برای صدور گواهینامه موقت سهم این است که اگر شخصی سهام شرکت را خریداری کند اما تمامی مبلغ آن را نقدا پرداخت نکند، شرکت ملزم است، برای این شریک، گواهینامه موقت سهم صادر کند و هر زمانی که مبلغ اسمی سهام تماما پرداخت گردید، شرکت باید گواهینامه موقت را ابطال و برگه سهام صادر نماید
گواهینامه موقت سهم همانند ورقه سهام میتواند بانام و بینام صادر شود.
نحوه نقل و انتقال در انواع سهام
در قانون تجارت، تشریفات نقل و انتقال سهام بانام و بینام به تفکیک مشخص شده است. انتقال سهام بانام باید در دفتر ثبت سهام شرکت به ثبت برسد و شخص انتقال دهنده، وکیل یا نماینده قانونی او باید این موضوع را در دفتر ثبت سهام امضا کند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات لازم در خصوص نحوه تکمیل دفتر نقل و انتقال سهام با کارشناسان ما تماس بگیرید یا راهنمای تکمیل دفتر مجموعه ثبتیار را مطالعه نمایید.
توصیه ثبتیاری:
به خاطر داشته باشید، در نقل و انتقال سهام بانام، اگر تمامی مبلغ اسمی سهام پرداخت نشده باشد، نشانی کامل انتقال گیرنده نیز باید در دفتر ثبت سهام قید شود. هر نقل و انتقالی که بدون رعایت این شرایط انجام بگیرد، فاقد اعتبار است.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، نام دارنده سهام بینام بر روی ورقه سهام درج نمیشود. به همین منظور، قانونگذار برای انتقال سهام بینام، تشریفات خاصی قرار نداده است. در واقع سهام بینام ملک دارنده آن به حساب میآید. به زبان خودمانی، سهام بینام در دست هر کسی که باشد، او مالک آن سهام شناخته میشود.
بنابراین بهتر است در مواردی که شخصیت سهامداران در شرکت مهم است، از سهام بانام استفاده شود تا صاحبان سهام به راحتی و بدون اطلاع سایر سهامداران نتوانند سهام خود را به دیگران منتقل کنند.
نکته قابل توجه این است که سهام بینام به معنای سهام بدون مالک نیست و سهام بینام قانونا متعلق به کسی است که سهام را در اختیار دارد.
گواهینامه موقت سهام چگونه صادر میشود؟
- تا زمانی که ورقه سهام صادر نشده است، شرکت باید به صاحبان سهام، گواهینامه موقت سهم بدهد.
این گواهینامه بیانگر تعداد، نوع و مبلغ پرداخت شده هر سهم است. - شرکت باید ظرف مدت یک سال پس از پرداخت تمام مبلغ اسمی هر سهم، ورقه سهام را صادر و به صاحب آن تسلیم کند و گواهینامه موقت را مسترد و ابطال نماید.
- تا زمانی که تمامی مبلغ اسمی هر سهام پرداخت نشده باشد، شرکت نمیتواند ورقه سهام بینام یا گواهینامه موقت بینام صادر کند. در این شرایط شرکت به تعهد کننده اینگونه سهام، گواهینامه موقت میدهد.
ارزش اسمی سهام به چه معناست؟
ارزش اسمی سهام، در واقع مبلغیست که در ابتدا برای ارزش گذاری هر سهم تعیین میشود. مبلغ اسمی سهام ممکن است با مبلغ واقعی یا ارزش واقی سهام متفاوت باشد. به عنوان مثال شرکت سهامی را در نظر بگیرد که ارزش اسمی هر سهم خود را ۱۰ هزار ریال تعیین کرده است. این شرکت با گذشت ده سال و کسب سود فراوان در حوزه تجارت، محبوبیت و اعتبار خاصی کسب کرده است. در این شرایط ارزش سهام شرکت نیز افزایش یافته است. در اینجا میتوانیم بگوییم ارزش اسمی سهام این شرکت، همان ۱۰ هزار ریال است اما ارزش واقعی سهام آن ممکن است ۱۰۰ هزار ریال باشد.
نکات مهم در خصوص انواع سهام شرکتهای تجاری
- اوراق سهام باید متحدالشکل، چاپی و دارای شماره ترتیب باشند.
- اوراق سهام باید به امضای لااقل دو نفر که به موجب اساسنامه تعیین میشوند، برسند.
- مبلغ پرداخت نشده هر سهام باید ظرف مدتی که در اساسنامه قید شده است، پرداخت شود.
- هر زمانی که شرکت بخواهد مبلغ پرداخت نشده سرمایه شرکت را از سهامداران مطالبه کند، باید موضوع را از طریق روزنامه کثیرالانتشار که آگهیهای مربوط به شرکت در آن منتشر میشود، به اطلاع صاحبان سهام برساند.
نکاتی که باید در ورقه سهام درج شود
- نام شرکت
- شماره ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها
- مبلغ سرمایه کلی شرکت
- مبلغ پرداخت شده سرمایه شرکت
- تعیین نوع سهم
- تعیین مبلغ اسمی هر سهم و مقدار پرداخت شده آن
- تعداد سهامی که هر ورقه سهام نماینده آن است.
ثبت انواع شرکت در مجموعه ثبتیار
اکنون که با انواع سهام در شرکتهای تجاری آشنا شدید، باید یادآور شویم که مجموعه ثبتیار به عنوان مجموعه ثبتی و قراردادی میتواند شرکت مورد نظر شما را در کمترین زمان ممکن و با حداقل هزینه به ثبت برساند. علاوه بر خدمت ثبت شرکت، مجموعه ثبتیار میتواند دفتر ثبت سهام یا دفتر نقل و انتقال سهام را با هزینهای مناسب در اختیار شما قرار دهد.
توجه داشته باشید که اگر شرکت خود را با همکاری مجموعه ما به ثبت برسانید، میتوانید برگه سهام را به صورت رایگان از مجموعه ثبتیار دریافت کنید. برای کسب اطلاع از هزینه ثبت شرکت با کارشناسان ما تماس بگیرید.
تلفن واحد پشتیبانی:
۰۲۱-۷۴۳۱۸۷۰۰
ارسال دیدگاه
Hasti
چند نمونه شرکت که دارای سهام ممتاز هستند میشه نام ببرید
فائزه شفیعی
سلام دوست عزیز، وقت شما بخیر.
هر سهامداری در هر شرکت سهامی (تحت شرایط خاصی) میتواند سهام ممتاز داشته باشد. یعنی سهام او، ویژگیها و امتیازات بیشتری نسبت به سایر سهامداران داشته باشد.
به همین دلیل شرکتهای بسیاری هستند که یک یا چند سهامدار آنها سهام ممتاز دارند.